IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото удря рекорден връх на фона на залозите за промяна на курса на Фед

Рискът от корекция на фондовия пазар може да е убедил някои инвеститори да се преориентират от инвестициите в акции към златото

17:28 | 05.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на златото се повиши до рекорден връх, като спекулациите за промяна на курса на паричната политика на Федералния резерв и геополитическите рискове подкрепиха ралито на благородния метал, пише Bloomberg.

Благородният метал поскъпна с 1,3% до 2141,79 долара за тройунция по-рано във вторник, преди да намалят ръста си. Цената надмина предишния рекорд от 2135,39 долара за тройунция, поставен на 4 декември миналата година.

Спот цената на златото достига нов рекорд. Графика: Bloomberg Спот цената на златото достига нов рекорд. Графика: Bloomberg

Цената на златото се повиши с около 100 долара през последните пет сесии, подкрепена от комбинацията от очаквания за разхлабване на паричната политика, геополитическо напрежение и риска от спад на пазарите на акции.

Все по-сериозният риск от корекция на фондовия пазар – белязан от слабите данни за фабричното производство в САЩ в петък – може да е убедил някои инвеститори да се преориентират от инвестициите в акции към златото, заяви Оле Хансен, стоков стратег в Saxo Bank A/S.

Въпреки че моментът на промяна на курса на Фед остава несигурен, признаците, че той наближава, оказват подкрепа на златото от средата на февруари насам. Според суап пазара има почти 60% шанс лихвите да бъдат намалени през юни, по-висока вероятност от началото на миналия месец. По-ниските разходи по заемите обикновено се отразяват положително на благородния метал.

Неотдавнашното рали също подчерта нарастващата разлика между спот цените и изходящите потоци при обезпечените с кюлчета борсово търгувани фондове (ETF). Притежанията в SPDR Gold Shares, най-големият такъв ETF в света, са намалели с 0,3% в понеделник, достигайки най-ниското си общо ниво от юли 2019 г. насам, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Тези изходящи потоци бяха частично компенсирани от постоянното търсене на благородния метал от централната банка, което помогна на цените да останат високи дори когато реалните лихвени проценти скочиха миналата година. Кюлчетата бяха подкрепени и по време на китайската Нова година, тъй като китайските потребители търсеха хедж срещу сътресенията на фондовия пазар и слабия имотен сектор на страната.

През първите месеци на тази година ролята на златото като убежище беше подчертана допълнително от геополитическите рискове, сред които и атаките срещу корабоплаването в Червено море.

Въпреки това има доста време, докато кюлчетата достигнат върховете си, коригирани спрямо инфлацията, преди повече от десетилетие. Златото е поскъпнало с над 600% от началото на хилядолетието, въпреки че коригирано с инфлацията, то остава под върха от 850 долара, достигнат през януари 1980 г., което би било еквивалентно на над 3000 долара в днешно време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 06.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още