IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва на фона на положителни перспективи за търсенето*

Данните за намалелите запаси в САЩ също оказват подкрепа на цените

10:02 | 13.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишaват в сряда на фона на очакванията за силно световно търсене, включително в най-големия потребител в света Съединените щати. Дори данните за инфлацията в САЩ не промениха значително очакванията, че Фед може скоро да започне да намалява лихвите си, пише Ройтерс.

Фючърсите върху европейския сорт Брент поскъпват с 30 цента, или 0,37%, до 82,22 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския суров петрол от типа West Texas Intermediate се повишава с 27 цента, или 0,35%, до 77,83 долара за барел.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) запази прогнозата си за силен ръст на търсенето на петрол в световен мащаб от 2,25 млн. барела дневно през 2024 г. и 1,85 млн. барела на ден през 2025 г., като повиши перспективата за икономическия растеж за тази година.

Друг сигнал за стабилно търсене бяха данните за запасите от суров петрол и горива в САЩ, които са намалели миналата седмица, твърдят пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт.

Анализатори все още смятат, че Федералният резерв може да започне да намалява лихвите през лятото, въпреки че потребителските цени в САЩ са се повишили стабилно през февруари заради по-високите разходи за горива и подслон, което предполага известна волатилност при инфлацията. По-ниските лихви подкрепят търсенето на петрол.

„Рисковата среда до голяма степен остана непроменена, тъй като се очаква, че текущите пазарни залози за намаление на лихвените проценти ще се материализират едва през юни“, заяви Яп Джун Рон, пазарен стратег в IG.

Неочакваното свиване на запасите от суров петрол в САЩ и силните прогнози за растежа от страна на ОПЕК също подкрепиха цените, заяви той.

В бележка до клиенти анализаторите от Capital Economics коментираха, че все още прогнозират Фед да започне да смекчава позицията си „около юни“.

Цените на петрола се понижиха през предходната сесия, след като Администрацията за енергийна информация на САЩ повиши прогнозата за вътрешния добив на петрол, но спадовете бяха ограничени заради очакванията, че съкращенията на добива от ОПЕК+ все още ще забавят световния растеж на петрола и неотдавнашната вълна от атаки с дронове срещу Русия, която засегна и рафинерии.

*Цените са актуални към 9:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още