IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street затваря на червено в очакване на действията на Фед през следващата седмица

И двата водещи сорта петрол на пазарите поскъпват в рамките на седмицата на фона на неяснотите около инфлацията в САЩ

22:38 | 15.03.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на фондовата търговия в САЩ записват спад в края на седмицата, след като бяха разпространени изненадващи данни за ръст на производствената инфлация в страната през февруари (с 0,6% на месечна база). Тези данни започнаха да повдигат въпроси дали Федералният резерв на САЩ ще прецени, че инфлацията е под контрол и институцията може да пристъпи към намаляване на лихвите, пише CNBC.

На търговията натежа и представянето на технологичния сектор. Сред големите губещи се нареди Microsoft, чиито акции поевтиняха с 2% до 416,42 долара за брой. Акциите на Apple затвориха седмицата с цена от 172,62 долара за брой, което е понижение в рамките на 0,22% за сесията.

Широкият S&P 500 се понижи с 0,65% и затвори седмицата на ниво от 5117,09 пункта. Спрямо началото на седмицата индексът губи 0,2 на  сто от стойността си и затваря на червена територия за втора поредна седмица.

Dow Jones изтри 0,2% от стойността си през изминалата седмица. Индексът на сините чипове затваря търговията на ниво от 38 714,77, което представлява намаление от 0,49 на сто в рамките на деня.

Технологичният Nasdaq достига до 15 973,17 пункта, което е спад от 0,96 на сто в рамките на сесията. За седмицата индексът затваря на червена територия, губейки 0,7 на сто.

Цената на петрола остава на четиримесечен връх на фона на заявките на ОПЕК+ за удължаване на ограниченията на добива и доставките на петрол на пазара. За седмицата контрактите поскъпнаха с 3,5%, изчислява Bloomberg. В рамките на сесията обаче и двата водещи сорта на международните пазари са на червена територия. Американският лек суров петрол поевтиня с 0,3% до 81,04 долара за барел. Европейският "Брент" затвори седмицата с цена от 85,34 долара за барел, което е минимално понижение от 0,09% в рамките на деня.

На валутните пазари едно евро се разменя за 1,0889 долара. Стойността на британския паунд достига 1,2737 долара за брой.

Цената на златото отбелязва първа седмична загуба за последните четири седмици. Контрактите поевтиняха с 0,3% до 2161,70 долара за трой унция на фона на опасенията на търговците, че Фед може да размисли и да не повиши основния лихвен процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 15.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 1 месец
Те и друго обмислят: На когото сме длъжни, пощаваме му,..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
пасъм
преди 1 месец
"Фед може да размисли и да не повиши основния лихвен процент"Отдавна не бях чел/чул, че въобще обмислят повишаване?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още