IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсата в Дубай продава дял от Nasdaq за 1,6 млрд. долара

Очаква се предлагането да приключи на 22 март, а след това Borse Dubai ще стане вторият по големина акционер в оператора

10:58 | 20.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Борсата в Дубай продава акции за 1,6 млрд. долара в американския борсов оператор Nasdaq. Така дружеството ще намали дела си до 10,8% от 15,5%, като ще остане вторият по големина акционер в компанията.

Borse Dubai, понастоящем най-големият акционер на Nasdaq, ще продаде близо 27 млн. акции на Nasdaq по 59 долара всяка, или с 5% по-малко спрямо цената на затваряне на акциите във вторник, съобщава Ройтерс.

Акциите на Nasdaq затвориха редовната сесия във вторник с повишение от 3,6% до 62,46 долара за брой. Те поевтиняха с повече от 2% в извънборсовата търговия във вторник след обявяването на планираната продажба на акции.

Borse Dubai възнамерява да приеме 18-месечно блокиране на оставащите акции, като ще получи право да посочи кандидат в борда на директорите на Nasdaq, стига да притежава най-малко 10% от капитала на борсовия оператор към момента на назначаване на борда.

Американската частна инвестиционна компания Thoma Bravo ще стане най-големият акционер в Nasdaq с дял от 12,5% (около 71,6 млн. акции).

Очаква се предлагането да приключи на 22 март, според отделно изявление на Nasdaq относно продажбата.

Borse Dubai придоби дял от Nasdaq като част от сделка през 2008 г., когато Nasdaq придоби шведската OMX AB. Borse Dubai преди това беше най-големият акционер в London Stock Exchange Group Plc, преди да продаде своя дял през 2015 г.

Borse Dubai и Nasdaq подписаха споразумение през 2017 г. за укрепване на технологичната инфраструктура на фондовите борси в Дубай и подобряване на търговските практики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още