IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява за трети пореден ден на фона на силния долар*

Напрежението в Близкия изток междувременно продължава да хвърля сянка върху петролните пазари

08:36 | 22.03.24 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът поевтинява за трети пореден ден, като трейдърите оценяват перспективите относно лихвените проценти и щатския долар, съобщава Bloomberg.

Цената на международния бенчмарк сорт Брент се понижава с 0,72% до 85,16 долара за барел. Фючърсите върху американския лек петрол West Texas Intermediate (WTI) поевтиняват с 0,76% до 80,45 долара за барел.

През последните два дни сортът Брент изгуби близо 2% от стойността си.

Доларовият индекс междувременно може да отчете най-силната си седмица от януари след изненадващото понижение на лихвите от страна на Швейцарската централна банка и слабостта на юана. Това се разглежда като насрещен вятър за повечето суровини и отразява сигналите на Федералния резерв на САЩ, че лихвените намаления остават в плана за тази година.

Цената на суровия петрол продължава да напредва през първото тримесечие, след като излезе от тесния диапазон през последните седмици поради намаляването на запасите в САЩ, съкращенията в производството от страна на ОПЕК+ и украинските атаки срещи руски рафинерии. Ценовите ръстове обаче са ограничени от нарастващото предлагане извън Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и неясните икономически перспективи за Китай, най-големия вносител на петрол.

Петролните цени се понижават за трети пореден ден. Графика: Bloomberg Петролните цени се понижават за трети пореден ден. Графика: Bloomberg

Въпреки различните двигатели петролните пазари са сравнително спокойни, като показателят на волатилността за Брента потъва до четиригодишно дъно. Бензинът междувременно показва признаци на засилване, като маржът при производството на гориво от суров петрол в САЩ е близо до най-високото си ниво от август.

„Очакваме петролните пазари да останат напрегнати в краткосрочен план, докато геополитическите рискове също е вероятно да създадат някои пристъпи на волатилност“ въпреки неотдавнашния спад, коментира Хан Джон Лиан, инвестиционен стратег в Standard Chartered Plc.

Междувременно в Близкия изток Израел обяви, че ще нахлуе в град Рафах в южната част на Ивицата Газа, независимо какво казват САЩ, което потенциално ще ескалира регионалното напрежение.

Хусите в Йемен, които атакуват кораби в Червено море от месеци, за да подкрепят „Хамас“, са уверили Китай и Русия, че техните кораби няма да бъдат изложени на риск.

*Информацията е актуална към 08:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 22.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 месец
Това празно дърдорене ми напомня прогнозите за времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
0pk
преди 1 месец
Той долара е силен от много отдавна, чак сега ли почна да поевтинява петролът заради него? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още