IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола скочиха с 3% след опасенията за удар на Израел в Иран*

Активите, предлагащи сигурно убежище на инвеститорите, също поскъпнаха

09:37 | 19.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Цените на петрола скочиха с повече от 3% в петък, след като се появиха опасения, че Израел е предприел военен удар по територията на Иран, водейки до притеснителни прогнози за разширяване на конфликта в Близкия изток, предаде CNBC.

И двата водещи петролни бенчмарка впоследствие намалиха ръста си, след като първоначално поскъпнаха с над 3 на сто при новината за експлозиите в Иран. Фючърсите върху сорта Брент се търгуваха с 1,73% по-високо на цена от 88,62 долара за барел, след като по-рано надхвърли 90 долара, а фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate поскъпнаха с 1,75% до 84,1 долара за барел.

Активите, предлагащи сигурно убежище на инвеститорите, също поскъпнаха. Цената на златото се повиши до нов исторически връх от 2411,09 долара за тройунция, докато йената поскъпна с 0,45 на сто до 153,93 йени спрямо щатския долар.

Иранската информационна агенция "Фарс" съобщи, че близо до летището в Исфахан са чути експлозии и че полетите до летищата в Техеран, Исфахан и Шираз са били преустановени. Сайтът за проследяване на полети Flight Radar 24 показа, че множество полети са били пренасочени над иранското въздушно пространство рано в петък.

Иранската революционна гвардия съобщи в канала си в Telegram, че не е имало експлозии в Исфахан и че взривните звуци са били причинени от иранската отбрана. Въоръжените сили на страната също така заявиха, че ядрените съоръжения в провинцията са "в пълна безопасност".

В неделя израелските власти се заканиха, че ще отмъстят на Иран в отговор на мащабното въздушно нападение срещу еврейската държава през уикенда. Ден по-рано Техеран нанесе удари по военни цели на територията на Израел, изстрелвайки повече от 300 дрона, в отговор на израелския удар по посолството му в Дамаск, Сирия.

Данните са актуални към 9.00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още