IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовият бум докара на UBS най-висока печалба от 2006 г. насам

Главният изпълнителен директор Ралф Хамерс обаче постави още по-амбициозни цели пред кредитора

14:11 | 01.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

UBS приключи първата си пълна стопанска година под ръководството на Ралф Хамерс с милиардна печалба. Нетната печалба се е увеличила с 14% в сравнение с предходната година и е достигнала почти 7,5 млрд. долара. Това е най-добрият резултат от 15 години насам.

Според проучване, проведено от самата банка, анализаторите са очаквали печалба от 6,98 млрд. Ако банката не беше отделила още 740 млн. долара за данъчно дело, което се води във Франция, резултатът щеше да е още по-добър. „UBS е по-добре позиционирана от всякога", заяви ръководителят на групата Ралф Хамерс.

През годината UBS категорично надхвърли финансовите си цели. Възвръщаемостта на собствения капитал от 17,5% е над целевия диапазон от 12 до 15%. Коефициентът на разходите от 73,6% също е по-нисък от този, който UBS си бе поставила. „Четвъртото ни тримесечие беше силен завършек на една година, белязана от непрекъснат растеж“, заяви Хамерс, цитиран в прессъобщение.

Ето защо нидерландецът наложи нови финансови цели на кредитора. Възвръщаемостта на собствения капитал трябва да се установи между 15 и 18% в бъдеще. Коефициентът на разходите трябва да се понижи още повече - до 70-73%. А активите под управление трябва да се увеличат от сегашните 4,6 трилиона долара на 6 трилиона долара. Хамерс обяви и дивидент от 50 цента на акция.

Провизиите заради данъчното дело във Франция натежаха особено върху резултата на бизнеса с управлението на активи. Там печалбата преди данъци през четвъртото тримесечие е спаднала с 35% в сравнение със същия период на миналата година. Въпреки че UBS е обжалвала, тя се опасява от глоба в размер на милиарди евро.

Инвестиционното банкиране е в подем

Ръстът на печалбата се забави и в бизнеса с професионалните инвеститори (управление на активи) със 17% в сравнение със същия период на миналата година. Четвъртото тримесечие на 2020 г. все още генерира високи такси за изпълнение поради бума на фондовия пазар. През 2021 г. UBS не успя да надгради този успех в по-спокойна пазарна среда.

Въпреки това инвестиционните банкери отново са сред двигателите за печалбата на банката: печалбата преди данъци на отдела се е увеличила с 35% в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Бизнесът с частни и корпоративни клиенти в Швейцария също успява да увеличи печалбите си.

Въпреки успеха Хамерс иска да увеличи усилията си за намаляване на разходите: до 2023 г. той иска да направи брутни икономии в размер на около 1 млрд. долара. Освен това шефът на UBS се е насочил към засилена дигитализация на институцията. Така например мениджърът на благосъстоянието, който в САЩ досега е бил насочен предимно към богатите и свръхбогатите, възнамерява да навлезе в масовия бизнес с дигитално предложение.

През миналата седмица UBS направи голяма крачка в тази посока с придобиването на роботизирания инвестиционен консултант Wealthfront за 1,4 млрд. долара. В бъдеще UBS иска да предложи подобни модели и в останалата част на света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още