IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of Cyprus е отказала и третата оферта от Lone Star за придобиване

Бордът на кредитора смята, че фондът го подценява

14:02 | 20.08.22 г.
Снимка: EPA/KATIA CHRISTODOULOU
Снимка: EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Bank of Cyprus Holdings Plc отхвърли три предложения за поглъщане от Lone Star Funds, като заяви, че те подценяват най-големия кредитор на островната държава.

На 22 юли кипърската банка е отказала и третото, подобрено предложение от 1,51 евро на акция от Lone Star, съобщава банката, цитирана от Bloomberg.

Сега Lone Star има време до 17:00 часа на 30 септември, за да обяви дали ще отправи нова оферта.

Първото предложение на фонда беше за 1,25 евро на акция.

Акциите на Bank of Cyprus в Лондон поскъпнаха с 23% в петък, а в Никозия – с 3,5% до 1,18 евро, с което оценката на банката възлиза на 524 млн. евро.

„В допълнение към фундаменталното подценяване на компанията и нейните бъдещи перспективи, бордът вярва, че предложението от Lone Star не адресира адекватно сложността на завършването на сделката за придобиване на Bank of Cyprus, като се има предвид нейното стратегическо значение за Кипър“, коментират от борда на финансовата институция в изявление.

Goldman Sachs Group Inc. и HSBC Holdings Plc са съветници на Bank of Cyprus, според изявлението.

Базираната в Далас Lone Star, ръководена от основателя и председателя на борда Джон Грейкен, има опит в инвестирането в банки. В портфейла ѝ влизат германската IKB Deutsche Industriebank AG и португалската Novo Banco SA.

Въпреки че много частни инвеститори са избрали да стоят далеч от банките, изправени пред затруднения от наследени технологични системи, регулации и капиталови изисквания, секторът става все по-привлекателен, тъй като лихвените проценти започват да се покачват. Разбира се, някои инвеститори остават загрижени, че бъдещи рецесии и неизпълнение на заеми ще надделеят над нарастващите печалби от по-високите лихви.

Bank of Cyprus е най-големият местен кредитор, който предлага всичко за клиентите си - от банкиране на дребно и търговско банкиране до животозастраховане и общо застраховане. Компанията, чиито корени могат да бъдат проследени до края на 19 век, мина през тежко преструктуриране през 2013 г. след гръцката дългова криза.

Като част от спасителния пакет от 10 млрд. евро за Кипър по това време Bank of Cyprus погълна най-близкия си конкурент, Cyprus Popular Bank Pcl, и беше рекапитализирана чрез конвертиране на депозити в акции. Съществуващите акционери бяха почти напълно заличени, а 21 хил. клиенти с депозити над 100 хил. евро изгубиха негарантираните си спестявания, които бяха превърнати в собствен капитал по 1 евро на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още