IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед прекратява принудителните действия срещу HSBC

Голямата банка бе нарушила разпоредбите за борба с изпирането на пари

18:50 | 02.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След десет години Федералният резерв на САЩ (Фед) отменя мерките за предотвратяване на изпирането на пари в голямата банка HSBC Holdings. Според Фед заповедта за принудително изпълнение по отношение на най-голямата финансова институция в Европа е приключила на 26 август. 

„През последното десетилетие HSBC работи усилено, за да трансформира възможностите на банката за управление на риска", се казва в изявление на кредитора, цитирано от DPA.

През 2012 г. Министерството на правосъдието на САЩ обвини банката, че е станала предпочитана финансова компания на мексикански и колумбийски наркокартели и други престъпници. HSBC призна, че не е успяла да предотврати прането на пари, плати рекордната глоба от 1,92 млрд. долара и изпълни нарежданията за подобряване на бизнес практиките си.

HSBC не е единствената банка, на която американските власти са наложили големи глоби заради несъвършените ѝ системи за предотвратяване на прането на пари. През 2020 г. Goldman Sachs плати глоба от 2,9 млрд. долара за ролята си в корупционния скандал, свързан с малайзийския държавен инвестиционен фонд 1MDB. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още