IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse плаща половин милиард долара за уреждане на спор в САЩ

Прокуратурата претендираше за обезщетения в размер на над 3 млрд. долара по дело, заведено през 2013 г.

11:35 | 17.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Jose Cendon/Bloomberg News
Снимка: Jose Cendon/Bloomberg News

Изпадналата в криза швейцарска банка Credit Suisse може да се похвали с отпадането на още едно съдебно дело. Най-големият швейцарски кредитор постигна окончателно споразумение с Главната прокуратура на Ню Джърси във връзка с бизнеса си с жилищни ипотеки, съобщи институцията в понеделник.

В рамките на споразумението Credit Suisse ще плати еднократно 495 млн. долара. По този начин банката урежда искове на стойност над 10 млрд. долара, за които прокуратурата е претендирала за обезщетение в размер на над 3 млрд. долара по дело, заведено през 2013 г.

Това е най-голямото дело, свързано с жилищни ипотеки до момента, поясняват швейцарците, цитирани от DPA. 

 
„Уреждането на спора, за което Credit Suisse е изплатила всички разходи, е още една важна стъпка в усилията на банката за проактивно разрешаване на съдебни спорове и наследени проблеми", се казва в изявлението. Credit Suisse бе обвинена, че е подвела инвеститорите при търговията с ценни книжа, обезпечени с жилищни ипотеки (т.нар. Residential mortgage-backed securities, или RMBS), които причиниха значителни загуби. Случаят произлиза от разследване на Residential Mortgage-Backed Securities Group – съвместна група от федерални и държавни представители, създадена през 2012 г. от президента Барак Обама, в рамките на което нарушения бяха констатирани и при американски банки. 

Банките бяха обвинени, че са представили невярна информация за качеството на жилищните кредити, които са били в основата на тези ценни книжа, за да спечелят купувачи, което е довело до изостряне на последиците от кризата с високорисковите ипотечни кредити. 

Credit Suisse е изправена пред по-дълъг списък от правни проблеми. През миналата седмица перспективата за нови правни рискове за банката се обостри, когато американските власти започнаха разследване дали кредиторът е помагал на клиенти да укриват активи.  В Сингапур тръст на Credit Suisse очаква резултата от съдебен процес, който ще определи отговорността му за загуби, свързани с недобросъвестен банкер. През юни най-висшият съд в Швейцария постанови осъдителна присъда за банката по историческо дело за пране на пари.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още