IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът за компенсиране на инвеститорите защитава 194 хил. клиенти с активи за 5,2 млрд. лв.

Към 30 юни събраните средства за изплащане на компенсации са 20,275 млн. лв., съобщи председателят на фонда Дияна Митева

12:58 | 26.10.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Към 30 юни защитените клиенти на инвестиционни посредници, банки и управляващи дружества във Фонда за компенсиране на инвеститорите (ФКИ) са 194 049, а притежаваните от тях активи са 5,2 млрд. лв. В сравнение с края на 2021 г., увеличението е съответно с 3% при клиентите и 10% при активите. Тези данни съобщава в най-новия бюлетин на Асоциацията на банките в България Дияна Митева, председател на Фонда.

По думите ѝ се наблюдава тенденция на постоянно нарастване на броя на клиентите, подлежащи на компенсация от Фонда за компенсиране на инвеститорите, както и на техните активи. Целта на фонда е да съдейства за повишаване на доверието в капиталовия пазар в България, за неговото развитие и стабилност, като осигурява изплащане на компенсация на клиентите на инвестиционните посредници, когато те не са в състояние да изпълнят задълженията си към клиентите поради финансови причини.

Дияна Митева прави сравнение на пазара с годините преди световната финансова криза, когато през 2008 г. най-високата стойност на защитените от Фонда активи е 2,5 млрд. лв., като тази стойност е достигната отново едва през 2020 г.

Според председателя на ФКИ една от причините за тази тенденция е продължителният период на много ниски лихвени нива по депозитите през последните шест години, особено от 2020 г. насам. „От средата на тази година, в резултат на паричната политика на централните банки започна корекция на пазара, отрицателната лихва остана в миналото и очакваме да видим дали и как това ще се отрази на сумата на защитените от фонда клиентски активи“, коментира Митева.

Тя съобщи, че освен при подлежащите на защита активи ръст се наблюдава и при останалите управлявани клиентски активи, които достигат 38,4 млрд. лв. към края на юни. За поредна година се запазва тенденцията най-много клиентски активи да се управляват от банките – 69% от защитените и 80% от незащитените активи.

Дияна Митева обяснява, че управителният съвет на ФКИ е представил предложения за евентуални промени в законодателството на фонда пред Комисията за финансов надзор. В тях са взети предвид повечето от разпоредбите на действащия закон, но същевременно се предвиждат промени в размера на предоставяната компенсация, начинът на изчисляване на годишните вноски към фонда, таргетираното ниво на наличните средства, финансирането на фонда и др.

Председателят на ФКИ пояснява, че предложението се прави на база на опита на фонда, който той натрупа през 17 години съществуване, но също и заради променената пазарна среда, като са заимствани и добри чуждестранни практики в сферата на компенсирането на инвеститорите.

Митева напомня, че от началото на 2017 г. фондът отговаря и за управлението на Фонда за преструктуриране на инвестиционни посредници (ФПИП), който трябва да финансира прилагането на предвидените в законодателството инструменти за оздравяване и преструктуриране на инвестиционни посредници, които имат пълен лиценз за предоставяне на инвестиционни услуги. Към 30 юни събраните средства от вноски са 216 хил. лв., но до момента не е задействана процедурата по преструктуриране на инвестиционни посредници и не се е наложило използване на средства от ФПИП.

През тази година участниците във фонда (инвестиционни посредници, банки-инвестиционни посредници и управляващи дружества) внасят по-ниска вноска по финансовите инструменти, чийто размер управителният съвет намали на 0,03% (при 0,05% през предходните 12 години), а размерът на вноската по подлежащите на компенсация парични средства бе запазен на нивото от последните пeт години – 0,25%. Основните мотиви за намаляване на размера на вноската са достигнатият значителен размер на средствата на Фонда и високата степен на покритие на средствата от него в случай на изплащане на компенсация.

Размерът на компенсацията за всеки инвеститор, която изплаща фондът, е 90% от стойността на вземането, но не повече от 40 хил. лв. Към 30 юни събраните средства за целите на изплащането на компенсации са 20,275 млн. лв. Тази сума е инвестирана основно в ДЦК.

Към 30 юни във ФКИ участват 35 инвестиционни посредника, 17 банки инвестиционни посредници и три управляващи дружества от общо 32 в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още