IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депозитарят на ДЦК в БНБ се присъединява към платформата на евросистемата T2S

През 2021 г. T2S е обработвала средно по 700 000 трансакции с ценни книжа всеки ден, основно срещу евро, но също и срещу датски крони

18:18 | 22.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА
Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Българската народна банка (БНБ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) подписаха Рамково споразумение за TARGET2-Securities (T2S), което предвижда ДДЦК да се присъедини към платформата на Евросистемата за сетълмент на ценни книжа T2S. БНБ е подписала договора в ролята си на собственик и оператор на Депозитаря на държавни ценни книжа в БНБ (ДДЦК). 

ДДЦК е централен депозитар (ЦД) за държавни ценни книжа, базиран в София, и е един от двата ЦД, опериращи на българския пазар. Той е собственост на БНБ и може да извършва сетълмент в евро на безналични държавни ценни книжа, емитирани от Министерството на финансите на вътрешния пазар в лева и евро. С миграцията към T2S ДДЦК ще може да предлага на своите участници сетълмент на принципа „доставка срещу плащане“ на ценни книжа и парични средства в централнобанкови пари. Следва да бъде определена подходяща дата за миграция на ДДЦК в съответствие с процедурите за управление на T2S.

T2S е една от  услугите на TARGET, предоставяни от  евросистемата, с цел подпомагане  подобряването на интеграцията на финансовите пазари в Европа чрез хармонизиране на сетълмента на ценни книжа в централнобанкови пари на общоевропейско ниво. През 2021 г. платформата е обработвала средно по 700 000 трансакции с ценни книжа всеки ден, основно срещу евро, но също и срещу датски крони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 22.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още