IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция иска банките да ограничат покупките на долари до следващата седмица

Регулаторите се опитват да облекчат натиска от усилията на компаниите да трупат чужда валута в края на годината, посочват източници

15:33 | 28.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Турската централна банка е поискала търговските кредитори да се въздържат от големи покупки на долари от името на корпоративни клиенти поне до понеделник, съобщават запознати за Bloomberg.

Регулаторите се опитват да облекчат натиска от усилията на компаниите да трупат чужда валута в края на годината, посочват източниците, пожелали да останат анонимни. Централната банка е отказала коментар по въпроса.

Минути след 15 ч. българско време турската лира се разменя при цена от 18,7165 лири за щатски долар и е напът да отбележи най-ниското си седмично равнище, откакто Вloomberg събира данни. Поевтиняването от 29% тази година прави турската валута най-зле представящата се сред развиващите се пазари единствено след аржентинското песо.

Турските власти гледат на стабилността на турската лира като на ключов фактор за борба с ръста на потребителските цени, след като инфлацията в страната стигна 85%.

Паричните власти публикуваха и отделни инструкции, които да спират кредиторите от използването на деривати и опции, които евентуално да позволят депозитите в лири да създадат ново търсене на валута, става ясно от документи на централната банка видени от Bloomberg.

Турската централна банка понижи основната си лихва с 500 базисни пункта до 9% в рамките на 4-месечен цикъл на парични облекчения, който приключи през ноември. Това стана, въпреки че инфлацията е на равнище, което е 17 пъти официалната цел от 5%. Президентът Реджеп Ердоган настоява за намаленията, които според него ще стимулират икономическия растеж и износа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 28.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още