IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Случаят „Епстийн“: JP Morgan съди бивш свой топ мениджър

Банката настоява и за връщане на заплатите, изплатени от 2006 до 2013 г. – сумата може да достигне 80 млн. долара

13:32 | 09.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
 Джес Стейли ще отговаря пред съда. Снимка: Bloomberg
Джес Стейли ще отговаря пред съда. Снимка: Bloomberg

Голямата американска банка JP Morgan Chase е завела дело срещу бившия си топ мениджър Джес Стейли. С тази необичайна стъпка финансовата компания иска да подведе Стейли под отговорност за всички вреди, които биха могли да възникнат във връзка с починалия сексуален престъпник Джефри Епстийн, предава Bloomberg.

По свързания с Епстийн казус срещу JP Morgan са заведени два съдебни иска. Единият е от група неназовани жени. Другият е от американските Вирджински острови, където Епстийн е имал имение.

Те обвиняват най-голямата американска банка, че се е облагодетелствала от милиардера и че е знаела или е трябвало да знае за неговите престъпления. 

Групата жени е подала иск и срещу Deutsche Bank. И двете банки отхвърлят обвиненията.

JP Morgan обвинява Стейли, че е нарушил задължението си за лоялност към банката. Стейли е оглавявал, наред с другото, частното банкиране, а по-късно и инвестиционната банка и е трябвало „да се въздържа от всякаква дейност, за която е знаел, че би причинила вреда на банката, било то финансова или репутационна", заявяват от JP Morgan. Той е трябвало също така да докладва за всички констатации, които са били важни при вземането на решение дали американският милиардер Епстийн да остане клиент на банката. 

Затова JP Morgan настоява и за връщане на заплатите, изплатени от 2006 до 2013 г. Според изчисленията на Bloomberg сумата може да възлиза на 80 млн. долара.

Сериозни обвинения срещу Стейли

Епстийн е бил клиент на JP Morgan от около 2000 г. до 2013 г. и клиент на Deutsche Bank от 2013 г. до 2018 г. През 2008 г. той се е признал за виновен за принуждаване на непълнолетно лице да проституира. За това е получил присъда от 18 месеца затвор. След като отново бе арестуван по обвинения в трафик на хора с цел сексуална експлоатация, той се самоубива в ареста през август 2019 г. на 66-годишна възраст.

В рамките на съдебните дела срещу JP Morgan се появиха нови обвинения срещу Стейли, който беше главен изпълнителен директор и на британската банка Barclays до 2021 г. и беше принуден да подаде оставка след разследването срещу Епстийн. Твърди се, че според исковата молба в редица случаи Стейли е бил „личен свидетел" на сексуални посегателства от страна на Епстийн. Твърди се също, че Стейли и Епстийн са си разменяли обидни имейли.

Една от жертвите на Епстийн заявява в иска си срещу банката, че приятел на милиардера е извършил сексуално посегателство срещу нея. JP Morgan заяви в сряда, че този човек е бил Стейли. 

Бившият мениджър на банката винаги е отричал обвиненията и е съжалявал за отношенията си с Епстийн.

Преди две години Стейли беше казал, че през лятото на 2019 г. доброволно се е заел да разкаже на борда на Barclays своята версия за това как са се развили 15-годишните му професионални отношения с Епстийн. През декември 2020 г. и британският финансов орган започна официално разследване. 

Бившият мениджър Епстийн беше намерен мъртъв в килията си в американски затвор през 2019 г., след като беше арестуван и обвинен в трафик на хора с цел сексуална експлоатация. Епстийн прекара десетилетия в култивиране на връзки с американския и британския елит - от принц Андрю до фигури от Wall Street като Стейли, Леон Блек и Глен Дюбин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още