IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата UBS вероятно ще съкрати 20-30% от служителите си

Обединението на двете банки не е създава толкова "огромна" структура, смята бъдещият изпълнителен директор на банката

11:13 | 02.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Обединението между UBS и Suisse Credit планира да съкрати 20-30% от персонала си, пише в публикация швейцарското издание Tages-Anzeiger, позовавайки се на свои източници в ръководството на банката.

През март UBS купи своя основен конкурент в Швейцария за сумата от 3 млрд. долара. Сделката беше подкрепена от швейцарското правителство като част от опитите да бъде успокоен банковият сектор в страната. Обединението целеше и глобално спокойствие за пазарите, но повдигна много въпросителни около размера на новата структура.

Двете банки съвместно управляват активи за 1,6 трилиона долара и имат общо 120 хил. служители. Според информацията на швейцарския ежедневник ще бъдат съкратени 11 хил. от тях само в Швейцария, допълва Ройтерс.

Вероятно ще бъдат засегнати работни места и в инвестиционното звено на UBS в САЩ.

В интервю за Il Sole 24 бъдещият изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти коментира, че новото обединение не е "огромно" на фона на водещите банкови групировки в световен мащаб, допълва Bloomberg. Анализите на агенцията сочат, че банката ще бъде лидер в Европа, изпреварвайки по обем на активите BNP Paribas и HSBC.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Ермоти ще замести Ралф Хамърс начело на UBS на 5 април. Швейцарският банкер беше на този пост в периода 2014 - 2020 година. В своето интервю той коментира още, че досегашният бизнес модел на банката ще бъде до голяма степен запазен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 02.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още