IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse е осъдена да изплати 926 млн. долара на бившия грузински премиер

Бидзина Иванишвили е измамен от частен банкер, работил за кредитора, като вече има присъдено обезщетение от 607,5 млн. долара от съд на Бермудските острови

20:00 | 26.05.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Швейцарската банка Credit Suisse е осъдена от съдия от Сингапур да изплати 926 млн. долара на бившия грузински премиер Бидзина Иванишвили.

Това е пореден удар върху банката, която в момента е в процедура по поглъщане от UBS. Финализирането на сделката се очаква следващата седмица, пише FT.

Иванишвили, който е най-богатият човек в Грузия, вече спечели дело срещу швейцарската банка на Бермудските острови миналата година. Съдебното решение му присъди 607,5 млн. долара, припомня медията.

Спорът на милиардера с Credit Suisse датира от 2011 г., когато той става жертва на частен банкер, измамил някои от най-чувствителните клиенти на швейцарския кредитор.

В продължение на повече от десетилетие частният банкер на Credit Suisse Патрис Лескодрон е мамил някои от клиентите на банката, вкл. Иванишвили и руския олигарх Виталий Малкин. С печалбите Лескодрон е финансирал своя охолен начин на живот, покупки на луксозни имоти, спортни коли и часовници Rolex.

Изобличителен доклад за аферата на швейцарския регулатор Finma, който неволно беше оповестен публично преди две години, установява повтарящи се предупредителни знаци, доказателства за стотици подозрителни трансакции и четири официални дисциплинарни производства, които не са били предприети от Credit Suisse.

Банката отдавна твърди, че Лескодрон, който беше осъден за престъпленията си през 2018 г. и се самоуби през 2020 г., след като беше предсрочно освободен, е изключително успешен измамен оператор, работил неуморно, за да скрие незаконната си дейност от началници и колеги. Швейцарското наказателно дело срещу него установи, че банката е била онеправдана страна. 

Съдия от Сингапурския международен търговски съд обаче е наредил в петък на местното дъщерно дружество на Credit Suisse да плати 926 млн. долара на Иванишвили. От сумата трябва да се приспаднат 76 млн. долара, които банката вече му е изплатила. Съдията казва, че сумата по делото на Бермудите трябва да бъде преизчислена, за да няма двойно възстановяване на средства.

Credit Suisse посочва в изявление, че ще обжалва решението. Според банката "публикуваното днес решение е грешно и поставя много важни правни проблеми". Банката обжалва и съдебното решение от Бермудските острови.

Credit Suisse очаква да трябва да плати 500 млн. долара след решението в Сингапур, ако обжалването е неуспешно, като взема предвид и съдебното решение от Бермудските острови и вече върнатото на Иванишвили. Провизията, която банката е заделила за покриване на случая, е под тази сума, според запознати източници.

Дългогодишният спор с Иванишвили е една от няколкото големи съдебни битки на швейцарската банка от последните години. UBS задели 4 млрд. долара за покриване на регулаторни и съдебни въпроси, свързани с Credit Suisse.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 26.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още