IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по кредитите тръгнаха нагоре през май

В сравнение с април намаляват обемите на отпуснатите от банките заеми за бизнеса в България, показват актуалните данни на БНБ

15:39 | 27.06.23 г. 3
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Лихвите по новите заеми на фирмите и домакинствата в България, отпуснати от банките през май, се увеличават в сравнение с април и година по-рано, но докато при кредитите за граждани обемите растат, при бизнеса има месечно и годишно намаление, сочат актуалните данни от лихвената статистика на Българската народна банка (БНБ).

Очакванията на анализаторите на банковия пазар са лихвите да продължат да растат в унисон с повишаването на основния лихвен процент от централната банка, което започна преди месеци. Те прогнозират, че влияние ще оказва и водената политика от БНБ за задължителните минимални резерви, които банките поддържат там. От 1 юни процентът на минималните задължителни резерви по привлечените от банките средства от нерезиденти се увеличи от 5 на 10%, а от 1 юли ще последва по-сериозната стъпка – процентът на задължителните резерви по привлечените средства  ще се увеличи от 10 на 12%.

Причина за решението на БНБ е, че текущите макроикономически развития се характеризират с ускорени темпове на нарастване на потребителските цени, висок растеж на заплатите в частния сектор, силно потребителско търсене и запазващ се висок растеж на кредита за домакинствата. В банковия регулатор преценяват, че продължаването на тези тенденции създава потенциални рискове за устойчивостта на банковата система, както и за изпълнението на основната цел на БНБ – поддържането на ценовата стабилност.

Друг лост, с който БНБ изтегля ликвидност от системата, е чрез капиталовите буфери – управителният съвет на централната банка повиши нивото на антицикличния буфер, приложим към местни кредитни рискови експозиции, на 1% от 1 октомври 2022 г. и на 1,50% от 1 януари 2023 г. От 1 октомври тази година нивото на антицикличния капиталов буфер ще се повиши допълнително на 2%.

Всичко това почти вероятно ще доведе до вдигане на лихвите в следващите седмици и месеци.

Заеми за фирми

През май средният лихвен процент по кредитите до 1 млн. евро, договорени в левове, се увеличава за месец с 0,08 процентни пункта до 3,77%, а за година с 0,90 пр. п. При заемите над 1 млн. евро месечното повишение е с 0,72 пр. п. до 4,01%, като за година ръстът е с 2,06 пр. п.

Средният лихвен процент по кредитите до 1 млн. евро, договорени в евро, се повишава за месец с 0,11 пр. п. до 4,92%, а за година с 2,34 пр. п.

При заемите над 1 млн. евро БНБ отчита месечно понижение е с 0,29 пр. п. до 5,35%, при годишен ръст от 3,16 пр. п.

През май средният лихвен процент по овърдрафта в левове нараства в сравнение с април с 0,10 пр. п. до 3,11%, а по овърдрафта в евро увеличението е с 0,18 пр. п. до 4,76%.

Лихвени проценти по нов бизнес по кредити за фирми Лихвени проценти по нов бизнес по кредити за фирми

Обемът на новия бизнес по кредитите до 1 млн. евро, договорени в левове, в сравнение с април се увеличава с 11,9% (44,5 млн. лв.) до 417,3 млн. лв., а за година ръстът е с 18,4 пр. п.

По кредитите над 1 млн. евро централната банка изчислява повишение за месец с 0,5% (2 млн. лв.) до 411,4 млн. лв., но за година има понижение с 38%.

При обема на новия бизнес по заемите до 1 млн. евро, договорени в евро, в сравнение с април, централната банка отчита спад с 3% (2,1 млн. лв.) до 68,1 млн. лв., а годишното понижение е с 14,5%.

При кредитите над 1 млн. евро месечното намаление в обема е с 11,9% (77,2 млн. лв.) до 571,8 млн. лв., а годишният спад – 10,4%

Обеми по нов бизнес по кредити за фирми Обеми по нов бизнес по кредити за фирми

Кредити за домакинства

През миналия месец средният лихвен процент по кредитите за потребление в левове се увеличава в сравнение с май с 0,18 пр. п. до 8,66%, а за година – с 0,85 пр. п.

При жилищните заеми в левове, средната лихва се повишава за един месец с 0,06 пр. п. до 2,60%, а за година  с 0,05 пр. п.

Лихвени проценти по нов бизнес по кредити за сектор Домакинства в левове Лихвени проценти по нов бизнес по кредити за сектор Домакинства в левове

В БНБ констатират, че обемът на новия бизнес по кредитите за потребление в левове се увеличава за месец с 11,8% (79 млн. лв.) до 747,2 млн. лв., а за година с 6,1%.

При жилищните кредити в левове обемът на новия бизнес през май в сравнение с април расте с 11,1% (59,9 млн. лв.) до 598,3 млн. лв., а на годишна база увеличението е с 16,8%.

Обеми по нов бизнес по кредити за сектор Домакинства в левове* Обеми по нов бизнес по кредити за сектор Домакинства в левове*

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 27.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 25 rate down comment 2
Gna
преди 10 месеца
До: nkavrakov1982 Банките гледаха да набутат максимален брой хора с кредити за да могат да оцелеят в трудни години, когато бизнеса фалира и няма приходи от такси и т.н. Лошото е че народа се хвана на въдицата. Има стотици хиляди домакинства с кредити, голямата част от активното население е с кредити. .. Просто всички хора с кредити трябва да се приготвят за значително увеличение на вноските при рязане на заплати и бонуси заради идващата криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 10 месеца
В България всички кредити са с плаващи лихви ,ако има такива с фиксирани то те са за една ,две,до няколко години ,а сега както говореха че УЖ лихвите щели да са ниски Централните банки обявиха че обратното години вече ,от тук нататък лихвите ще са високи .Който не си е правил сметката и още по лошо сега тегли кредит не ми се мисли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 10 месеца
За това говорим от година ,но медиите в България упорито насаждаха че България била рая на ниските лихви ,хората със сладки бизнеси ,като кредитните консултанти,имотния сектор/агенциите за имоти/,строителите,през кредитите за жилища и коли искаха населението максимално да бъде набутано с кредити за да могат след това с вдигането на лихвите да го изтискат с години на максимална степен .Това е мафията в България !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още