IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания номинира министъра на финансите Надя Калвиньо за ръководител на ЕИБ

За поста се състезава и еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер

22:58 | 11.08.23 г.
Надя Калвиньо. Снимка: Bloomberg LP
Надя Калвиньо. Снимка: Bloomberg LP

Испанското правителство издигна министъра на финансите Надя Калвиньо като кандидат за ръководител на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Калвиньо заема висши мениджърски позиции в Европейската комисия (ЕК) в продължение на 12 години. В продължение на 5 години тя заема и поста министър на икономиката и цифровизацията на Испания, пише Politico.

Ако бъде избрана, Калвиньо ще бъде първата жена начело на ЕИБ – банката, която финансира програми в блока и в чужбина.

Европейският еврокомисар по конкуренцията Маргрете Вестагер също се надпреварва за поста, въпреки че кандидатурата ѝ претърпя удар заради назначаването на американката Фиона Скот Мортън като главен икономист по конкуренцията в ЕК.

Фиона Скот Мортън се оттегли от поста заради острата съпротива на група държави от ЕС, водени от Франция.

Италия и Полша също предлагат кандидати за висшия пост в ЕИБ - Даниеле Франко, бивш министър на финансите, и Тереза Червинска, настоящ вицепрезидент на ЕИБ.

Постът в ЕИБ дава много възможности за изграждане на международен профил чрез работа по горещи теми. Вернер Хойер, настоящият президент на банката, ще се оттегли в края на тази година, след като изкара два мандата.

Министрите на финансите на страните от ЕС вероятно ще обсъдят кандидатурите за поста на неофициалната им среща през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 11.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още