IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експозицията към Китай удари печалбата на Standard Chartered

Британската банка разочарова силно с резултатите си тримесечието

14:58 | 26.10.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Standard Chartered в четвъртък заяви, че печалбата преди данъците се е сринала с 33% през третото тримесечие, доста отвъд оценките на анализаторите, след като е поела удар за 1 млрд. долара от експозицията си към банкирането и затруднения имотен сектор в Китай, съобщава Ройтерс.

Британската банка, която печели по-голямата част от приходите си в Азия, отчита печалба преди данъците за юли-септември в размер на 633 млн. долара. За сравнение, година по-рано печалбата възлизаше на 996 млн. долара, а оценката на 16 анализатори, събрана от банката, бе за средно 1,41 млрд. долара.

Акциите на банката в Хонконг се сринаха с 5,5% до 63,70 хонконгски долара – най-големият еднодневен процентен спад от 27 март насам.

Таксите за обезценка на кредити са нараснали с 62 млн. долара спрямо предходната година до 294 млн. долара след отписване на 186 млн. долара, свързани с китайски бизнес имоти.

StanChart е получила и удар от 700 млн. долара от дела си в China Bohai Bank, което според банката отразява ниските приходи на китайския кредитор и предизвикателната икономическа среда.

Огромната загуба в Китай, където StanChart базира голяма част от усилията си за разширяване, подчертава предизвикателството, пред което е изправена банката при подобряване възвръщаемостта чрез експозиция към втората по големина икономика в света във време на забавяне на растежа и увеличаване на загубите по заеми.

Експозицията ѝ към китайския имотен сектор възлиза на 2,7 млрд. долара, което е с 200 млн. долара по-малко спрямо предишното тримесечие.

StanChart все пак е убедена ще постигне целите си за възвръщаемост по материалния капитал от 10% тази година и 11% през 2024 г., но понижи някои от прогнозите си за годината.

“Инвеститорите очакваха чист набор от числа за третото тримесечие, а ние нямаме това днес“, коментира анализаторът на Jefferies Джо Дикерсън.

Лъчът светлина за инвеститорите се крие в стабилността на основното бизнес представяне на банката, без да се включват таксите за обезценка, казва Дикерсън в бележка до клиентите.

Нетният лихвен марж, мярка за възвръщаемост на кредитирането, сега ще се „доближи“ до 1,7%, вместо да бъде „около“ това ниво, прогнозират от StanChart.

Бизнесите, чувствителни към лихвените проценти, получиха тласък, като приходите от банкиране с трансакции – по-голямата част от услугите за управление на парични средства – са се увеличили с 42%.

Продуктите за търговия на дребно отбелязват ръст на приходите от 17%, подкрепен от 50% увеличение на приходите от депозитни продукти.

Приходите на подразделението за търговия на финансовите пазари са се свили с 8%, тъй като намалената волатилност на пазара ограничава апетита на клиентите за търговия с продукти, свързани с лихвени проценти, стоки и валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 26.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още