IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската централна банка: натискът върху разходите за живот ограничава растежа

От срещи на регулатора с индустриални и обществени групи става ясно, че потреблението се забавя

11:35 | 03.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Австралийската централна банка твърди, че проведените срещи с представители на индустриални и обществени групи показват, че инфлацията и високите лихвени проценти оказват влияние върху потреблението и икономическия растеж като цяло, сочат вътрешни документи на банката от периода септември-ноември, цитирани от Bloomberg.

„Търговците на дребно съобщават, че потребителите, особено тези, които са изправени пред по-сериозен натиск върху разходите за живот, харчат по-разумно“, заявяват от регулатора в актуализиран доклад от 18 септември, публикуван в сряда след молба за достъп до информация. От централната банка заявиха, че търсенето на вътрешния туризъм е спаднало от високите си нива и се очаква да отслабне допълнително под инфлационния натиск и повишените лихвени проценти.

Инфлацията в Австралия все още остава по-висока от целта на централната банка. Графика: Bloomberg Инфлацията в Австралия все още остава по-висока от целта на централната банка. Графика: Bloomberg

Документите бяха публикувани малко след като премиерът Антъни Албанезе отбеляза в сряда, че правителството цели да въведе допълнителни облекчения за домакинствата, за да намалят разходите си за живот. Министър-председателят иска да надгради миналогодишната програма, която имаше за цел да облекчи поскъпването на енергията и да ограничи инфлационния натиск, заяви той.

Публикуваните материали представят обобщение на информацията от търговците на дребно, че „от няколко тримесечия потребителите продължават да купуват по-евтини продукти или по-малко артикули заради натиска върху разходите за живот“.

Други данни, предоставени на централната банка от неин източник, показват, че ръстът на заплатите в частния сектор изглежда е останал стабилен на ниво „около“ 4%, което потвърждава оценките в последното тримесечно изявление на регулатора за паричната политика от ноември.

До момента Австралия успява да се размине със спиралата на заплатите и цените, която се наблюдава в други икономики. Централната банка на страната повиши разходите по заемите с общо 4,25 процентни пункта, откакто започна да затяга паричната си политика през май 2022 г., като лихвите ѝ останаха с 1 процентен пункт под тези на САЩ и Нова Зеландия, въпреки че инфлационният натиск и при трите е сходен.

Банката е предпазлива поради високото равнище на дълга на домакинствата в Австралия и бързото прехвърляне на повишенията към икономиката, като се има предвид, че повечето ипотечни кредити са с плаващи лихви. Паричните пазари и много икономисти смятат, че затягането на паричната политика в Австралия е почти приключило.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още