IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите на новите заеми за бизнеса се увеличават през декември

За една година лихвите на жилищните заеми намаляват и остават на нивото от ноември, отчита централната банка

15:18 | 26.01.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Лихвите на новите заеми за бизнеса, отпуснати от банките през декември, се увеличават в сравнение с ноември и година по-рано, се вижда от актуалните данни на лихвената статистика на Българската народна банка (БНБ). При лихвите на жилищните и потребителските заеми на домакинствата се наблюдава спад на годишна база, но посоките са различни на месечна база, констатират в централната банка.

Очакванията на анализаторите на банковия пазар са лихвите да продължат да растат в унисон с повишаването на основния лихвен процент от централната банка, което започна преди месеци. Те прогнозират, че влияние ще оказва и водената политика от БНБ за задължителните минимални резерви, които банките поддържат там. Причина за решението на централната банка е, че текущите макроикономически развития се характеризират с ускорени темпове на нарастване на потребителските цени, висок растеж на заплатите в частния сектор, силно потребителско търсене и запазващ се висок растеж на кредита за домакинствата.

В банковия регулатор преценяват, че продължаването на тези тенденции създава потенциални рискове за устойчивостта на банковата система, както и за изпълнението на основната цел на БНБ – поддържането на ценовата стабилност. Управителят на БНБ Димитър Радев неотдавна съобщи, че ще се използва финансов инструмент, с който да се ограничи ипотечното кредитиране. Всичко това много вероятно ще доведе до вдигане на лихвите в следващите месеци.

Заеми за фирми

През декември 2023 г. средният лихвен процент по кредитите до 1 млн. евро, договорени в левове, се увеличава за един месец с 0,10 процентни пункта до 4,21%, при годишен ръст от 0,97 пр. п.

Заемите над 1 млн. евро се повишават на месечна база с 0,32 пр. п., а на годишна – с 1,68 пр. п. до 4,74%.

ЛИХВЕНИ ПРОЦЕНТИ ПО НОВ БИЗНЕС ПО КРЕДИТИ ЗА СЕКТОР НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ

Източник: БНБ Източник: БНБ

Обемът на новия бизнес по кредитите до 1 млн. евро, договорени в левове, нараства на месечна и годишна база. Ръстът спрямо ноември е с 6,7% (27,8 млн. лв.) до 445,2 млн. лв.

При заемите над 1 млн. евро обемите спадат в сравнение с година по-рано със 7,6 пр. п., но се вдигат за един месец – с 6,1% (45,8 млн. лв.) до 799 млн. лв.

При обема на предоговорените кредити и кредитите за рефинансиране в левове се наблюдава месечно увеличение с 34,3% (153,4 млн. лв.) до 600,4 млн. лв.

ОБЕМИ ПО НОВ БИЗНЕС ПО КРЕДИТИ ЗА СЕКТОР НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ

Източник: БНБ Източник: БНБ

Кредити за домакинства

През декември средната лихва по кредитите за потребление в левове отчита годишен спад от 0,09 пр. п. и месечен ръст с 1,01 пр. п. до 9,60%.

Годишният процент на разходите (ГПР) по тези кредити в края на годината е 10,14%.

При жилищните кредити в левове, средният лихвен процент остава на нивото от ноември – 2,58%, при годишен спад с 0,05 пр. п. ГПР по тези кредити се понижава за месец с 0,06 пр. п. до 2,86%.

Средният лихвен процент по другите кредити в левове се увеличава за година с 0,67 пр. п., но спада в сравнение с ноември с 0,17 пр. п. до 3,90%.

Средният лихвен процент по другите кредити в левове на Работодатели и самонаети лица намалява за месец с 0,25 пр. п. до 3,75%.

ЛИХВЕНИ ПРОЦЕНТИ ПО НОВ БИЗНЕС ПО КРЕДИТИ ЗА СЕКТОР ДОМАКИНСТВА В ЛЕВОВЕ

Източник: БНБ Източник: БНБ

В БНБ отчитат месечно понижение с 21,4% (165,3 млн. лв.) при обема на новия бизнес по кредитите за потребление при годишен ръст от 20,7% до 607,4 млн. лв.

Обемът на предоговорените кредити и заемите за рефинансиране пада в сравнение с ноември с 15,2% (19,6 млн. лв.) до 109,2 млн. лв.

При жилищните кредити в левове обемът на новия бизнес се повишава за месец с 0,2% (1,6 млн. лв.) до 754,8 млн. лв., а този на предоговорените заеми и кредитите за рефинансиране – с 2% (3,2 млн. лв.) до 164,2 млн. лв.

Обемът на новия бизнес по другите кредити в левове нараства за месец с 15,2% (3,2 млн. лв.) до 23,9 млн. лв., а този на предоговорените заеми и кредитите за рефинансиране – със 138,6% (5,6 млн. лв.) до 9,7 млн. лв.

Обемът на новия бизнес по другите кредити в левове на Работодатели и самонаети лица се увеличава в сравнение с ноември с 18,5% (3,2 млн. лв.) до 20,4 млн. лв.

ОБЕМИ ПО НОВ БИЗНЕС ПО КРЕДИТИ ЗА СЕКТОР ДОМАКИНСТВА В ЛЕВОВЕ

Източник: БНБ Източник: БНБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още