IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгарската централна банка запази темпа на разхлабване на паричната си политика

Регулаторът понижи основната си лихва със 75 базисни пункта за четвърти пореден месец

18:32 | 30.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Централната банка на Унгария неочаквано реши да не променя темпа, с който преди няколко месеца започна да понижава един от най-високите лихвени проценти в Европейския съюз и не направи по-голяма крачка, за каквато беше споменала по-рано, пише Bloomberg.

Регулаторът понижи референтната си лихва със 75 базисни пункта за четвърти пореден месец, с което тя достигна 10%. Само един от 21 икономисти, анкетирани от Bloomberg, успя да даде правилна прогноза за решението, а 20 от тях очакваха намаление с един процентен пункт, въпреки че някои посочиха, че  има риск прогнозите им да не се сбъднат предвид волатилността на пазара.

Унгарският форинт поскъпна с цели 0,6% спрямо еврото след публикуването на решението.

Заместник-управителят Барнабас Вираг заяви преди две седмици, че централните банкери ще обмислят и по-голяма крачка, след като инфлацията се забави повече от очакваното. От тогава до сега валутата е отслабнала с 2,5% спрямо еврото до почти четиримесечно дъно.

Девалвацията се ускори около спора на централната банка и правителството на премиера Виктор Орбан относно паричната политика и противопоставянето на Унгария с Европейския съюз.

„Това със сигурност е изненада за пазара, като се има предвид, че в миналото Унгарската централна банка се огъваше под железния юмрук на Орбан“, заяви Малин Розенгрен от Bluebay Asset Management.

Обезценяването на форинта се ускори, след като миналата седмица Министерството на икономиката представи план за замяна на референтния лихвен процент за повечето заеми, с цел ефективно намаляване на лихвите върху корпоративните заеми с няколко процентни пункта, за да подкрепи икономическия растеж. Централната банка се противопостави категорично на плана с мотива, че държавата иска да се намесва в решенията за паричната ѝ политика.

Правителството в понеделник заяви, че е постигнало споразумение с кредиторите за „доброволно“ премахване на маржовете им по новите корпоративни заеми през следващите шест месеца, като същевременно се отказва от желанието си за замяна на референтния лихвен процент засега.

Към натиска върху форинта се прибави и продължаващият обструкционизъм на министър-председателя Виктор Орбан в ЕС и в НАТО, който доведе до засилване на безпокойството от страна на западните съюзници в момент, когато две трети от новото финансиране на Унгария от ЕС все още е блокирано заради опасения, свързани с върховенството на закона и корупцията.

ЕС ще проведе среща на върха в четвъртък с единствената цел да убеди Орбан да отмени ветото си върху пакета от финансова помощ от 50 млрд. евро за Украйна, която спешно се нуждае от пари, за да финансира кампанията си срещу инвазията на Русия. Миналата седмица Унгария се превърна и в единствената страна, която не е ратифицирала присъединяването на Швеция към НАТО, след като Турция даде подкрепата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 30.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още