IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки високите оперативни разходи печалбата на Mastercard надминава очакванията

За резултатите допринасят силните потребителски разходи в САЩ

22:35 | 31.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Резултатите на Mastercard Inc. за четвъртото тримесечие надминаха прогнозите на анализаторите, въпреки че оперативните разходи на компанията нараснаха повече от прогнозираното, пише Bloomberg.

Коригираната печалба възлиза на 3,18 долара на акция и остава над прогнозите за 3,08 долара, а нетният доход от 2,79 млрд. долара надхвърли очакванията за 2,89 милиарда долара.

Оперативните разходи на компанията са се повишили с 21% до 3,18 милиарда долара в сравнение с очакваните 2,91 милиарда долара.

Базираната в Ню Йорк компания за картови плащания заяви, че потребителските разходи в САЩ, за които са използвани картите ѝ, остават високи, което допринесе за резултатите от четвъртото тримесечие. Rival Visa Inc. по подобен начин посочи, че на силните разходи са причината за положителните ѝ резултати през периода.

„Постигнахме силен ръст на печалбата и приходите за цялата 2023 г., благодарение на стабилни потребителски разходи, трансграничния ръст на обемите  от 24% и стабилно изпълнение на нашата стратегия“, каза главният изпълнителен директор на Mastercard Майкъл Мибах в изявление в сряда.

През ноември Китайската народна банка издаде лиценз за клиринг на банкови карти на съвместното предприятие с NetsUnion Clearing Corp., което дава на Mastercard конкурентно предимство пред конкурентите.

„Излишно е да казвам, че сме развълнувани заради Китай – това е голяма икономика и смятаме, че сме в добра позиция да ѝ служим“, заяви Мибах по време на конферентен разговор с анализатори в сряда. Mastercard продължава да води разговори с банки и други страни в Китай относно официалното въвеждане на възможности за плащания, каза той, но фирмата вече е на добро място предвид съществуващите си взаимоотношения.

В интервю главният финансов директор Сачин Мехра отказа да прогнозира как възможностите за растеж в Китай ще допринесат за увеличението на приходите.

Прогнозата на компанията за ръст на приходите през 2024 г. беше в съответствие с очакванията. Тя обаче прогнозира по-високи от очакваните годишни разходи.

Компанията също така счита по-широкото приемане на безконтактни трансакции като възможност за растеж, каза Мибах, като популярността на този метод стимулира допълнителните покупки за по-малка стойност навсякъде.

От отчета става ясно още, че оперативният марж на Mastercard възлиза на 51,5%, в сравнение с прогнозите за 55,9%, а трансграничните обеми – които са индикатор за търсенето по време на пътувания и проследяват разходите с карти извън страната, в която са издадени, са се увеличили с 18% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 31.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още