IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS планира да рестартира програмите си за обратно изкупуване

Швейцарската банка отбеляза загуба за четвъртото тримесечие на миналата година

09:53 | 06.02.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Швейцарската банка UBS във вторник обяви, че е завършила първата фаза от интеграцията на фалиралия конкурент Credit Suisse и че печели от потоци на нови нетни активи. Освен това кредиторът планира да рестартира програмите си за обратно изкупуване на акции през втората половина на годината, като за 2024 г. са заделени до 1 млрд. долара, съобщава Ройтерс.

Банката каза още, че предлага дивидент от 70 цента на акция за 2023 г., което е с 27% повече на годишна база.

Разходите за придобиването на Credit Suisse донесе на най-големия мениджър на благосъстояние в света нетна загуба от 279 млн. долара през четвъртото тримесечие – малко под консенсусната оценка за загуба от 285 млн. долара в анкета на компания.

„С разширен мащаб и възможности из водещите клиентски франчайзи и подобрена дисциплина на ресурсите ще стимулираме устойчив дългосрочен растеж и по-висока възвръщаемост“, каза главният изпълнителен директор Серджо Ермоти в изявление.

Банката потвърди ключовите си финансови цели и определи нови, включително амбиция подразделението за управление на благосъстоянието да постигне инвестирани активи в размер на 5 трлн. долара до 2028 г.

UBS каза още, че цели да види поток от нови нетни активи в размер на 200 млрд. долара годишно до 2028 г.

Ермоти заяви, че клиентите имат доверие в кредитора, като от придобиването насам се отчитат нови нетни активи от 77 млрд. долара.

UBS разкри още, че си поставя за цел икономии на разходите от 13 млрд. долара до края на 2026 г., като се очаква половината да бъдат постигнати до края на тази година.

Откакто внезапното придобиването бе обявено миналия март, отбелязвайки първото сливане на две глобални системно важни банки, UBS успява да избегне големи сътресения и отчита скок на цената на акциите от около 50%.

Банката обаче все пак трябва да преодолее някои по-трудни етапи от интегрирането на двете банки, например комбинирането на отделни IT системи, както и юридическите ѝ лица.

Банката ще започне да мигрира и клиенти на Credit Suisse, като първи ще бъдат преместен клиенти в Сингапур, Хонконг и Люксембург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още