IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Banco Santander стартира програма за обратно изкупуване за 1,5 млрд. евро

Компанията планира да представи и предложение за паричен дивидент от 0,095 евро на акция

15:58 | 19.02.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Banco Santander се присъединява към европейските си конкуренти, увеличавайки плащанията към инвеститорите с програма за обратно изкупуване на акции на стойност около 1,5 млрд. долара и увеличаване на дивидента, съобщава Bloomberg.

Най-големият испански кредитор е получил регулаторно одобрение за обратното изкупуване, което ще започне на 20 февруари, заяви компанията в регулаторен документ от понеделник. Банката освен това планира да представи предложение за финален паричен дивидент от 0,095 евро на акция на годишното си общо събрание, заяви тя.

Решението увеличава съотношението на плащане на Santander на 50% от 40%, изпълнявайки обещание, което банката даде на Деня на инвеститорите преди година.

Santander постигна най-високата си печалба в историята миналата година, отчитайки нетна печалба от 11,1 млрд. евро, което подчертава как се превърнала в един от най-големите печеливши от увеличенията на лихвите от Европейската централна банка. Стимулът обаче предстои да намалее, тъй като се очаква ЕЦБ да започне да намалява лихвите тази година.

Въпреки това банката прогнозира, че приходите и рентабилността ще продължат да се вдигат тази година. Председателят Ана Ботин разчита на географската диверсификация на банката, за да компенсира неочаквания удар върху печалбата от по-ниските лихви на някои от основните пазари.

Ходът означава, че Santander се присъединява към европейски конкуренти като Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo и UniCredit, обявили нови програми за обратно изкупуване след силни резултати през 2023 г.

Акциите на Santander поскъпнаха с 1,6% сутринта в Мадрид и бяха сред най-добре представилите се в индекса Stoxx 600 Banks.

„Ще продължим да инвестираме в бъдещ растеж, докато увеличаваме възвръщаемостта за акционерите, връщайки над 5,5 млрд. евро чрез дивиденти и обратни изкупувания“, казва Ботин в изявление. „Вече виждаме добър напредък през 2024 г. и очакваме да постигнем целите си за тази година“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 19.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още