IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадската централна банка остави лихвите си непроменени за пети пореден път

Централните банкери не са убедени, че инфлацията се е запътила устойчиво към целта им от 2%

18:52 | 06.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Канадската централна банка запази основната си лихва на пето поредно заседание, отчитайки напредъка си по отношение на инфлацията, като същевременно повтори, че все още е „твърде рано“ да се обмислят намаления на лихвените проценти, предава Bloomberg.

Централните банкери, начело с гуверньора Тиф Маклем, оставиха референтната лихва непроменена на ниво от 5% в сряда. Паузата беше очаквана от пазарите и от икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Представителите на регулатора твърдят, че икономическите данни не са ги изненадали сериозно през шестте седмици след решението им през януари, когато тя заявиха, че дискусиите им вече се фокусират върху това колко дълго разходите по заемите трябва да останат на текущите нива.

„Днешното решение отразява оценката на управителния съвет, че лихвен процент от 5% е подходящ в настоящия контекст. Все още е твърде рано да се обмисля разхлабване на политиката“, каза Маклем в предварително подготвена реч.

Канадската централна банка отново запази основните си лихви. Графика: Bloomberg Канадската централна банка отново запази основните си лихви. Графика: Bloomberg

Канадският долар поскъпна до едноседмичен връх след решението, а доходността по държавните облигации се понижи.

Коментарите на Маклем и малкото промени в изявлението, придружаващо паричната политика, предполагат, че централните банкери все още не са убедени, че инфлацията се е запътила устойчиво към тяхната цел от 2% и искат да станат свидетели на по-голям напредък, преди да могат да започнат да намаляват лихвените проценти.

„Последните данни за инфлацията показват, че паричната политика до голяма степен работи според очакванията. Но напредъкът по отношение на инфлацията в бъдеще се очаква да бъде постепенен и неравномерен, а рисковете от ново ускорение остават“, каза Маклем.

Следващото решение на Банката е на 10 април, когато представителите ѝ ще актуализират икономическите си прогнози, след като получат нова информация за производствените цени и инфлационните очаквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 06.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още