IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската централна банка остави лихвите без промяна за трети пореден път

Гуверньорът Мишел Бълок отказа да каже дали политиката е преминала към неутрална

09:30 | 19.03.24 г.
Снимка: Lisa Maree Williams/Getty Images
Снимка: Lisa Maree Williams/Getty Images

Австралийската централна банка задържа основните лихви без промяна във вторник, сигнализирайки по-голямо доверие, че инфлацията се връща към целта си със забавянето на икономиката, съобщава Ройтерс.

В края на двудневната си среща по паричната политика централната банка запази основните лихви на 12-годишен връх от 4,35% за трети пореден път и заяви, че не изключва нищо като стъпка в политиката.

Пазарите бяха заложили сериозно на липса на промяна предвид факта, че инфлацията се задържа на двугодишно дъно, а икономическият растеж е изключително муден.

„Посоката на лихвите, която ще гарантира най-добре, че инфлацията се завръща към целта в разумна рамка, остава несигурна и бордът не изключва нищо“ като възможност, се казва в изявление на регулатора.

Гуверньорът Мишел Бълок отказа да каже дали политиката е преминала към неутрална на брифинга след срещата, заявявайки, че рисковете са „добре балансирани“ и отхвърли незабавни понижения на лихвите.

„Всичко, което можем да направим, е да действаме внимателно и да сме готови да действаме, ако видим, че рискът се движи в една или друга посока“, каза Бълок.

Австралийският долар поевтиня с 0,6% до 0,6518 щатски долара след новината. Доходността по тригодишните облигации спадна със 7 базисни пункта до 3,687%, а пазарите сега отразяват в цените общо намаляване на лихвите с 43 базисни пункта тази година спрямо 37 базисни пункта преди изявлението на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още