IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Федералният резерв ще бъде готов да намали лихвените проценти до юни

Позицията на централните банкери обаче се влияе от неочаквано упоритата инфлация

10:59 | 05.04.24 г.
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Федералният резерв на САЩ е напът да намали лихвените проценти през юни, смята Елън Зентнър, главен икономист на Morgan Stanley в страната.

В интервю пред Bloomberg Television тя заяви, че поради колебливите данни за инфлацията такова решение не може да се очаква още през май, но че лятото ще започне с по-добри новини в това отношение.

По думите ѝ очакванията на пазара за около три намаления през тази година „е в съответствие с мнението на Фед“.

„Не мисля, че моментът, в който централните банки в световен мащаб предприемат този ход, ще бъде проблем“, изтъкна още Зентнър.

По-рано управителят на Федералния резерв в Ричмънд Томас Баркин заяви, че е фокусиран върху постоянната инфлация сред стоките и услугите и смята, че по-бавните увеличения на цените трябва да бъдат по-широко разпространени, преди моментът за намаляване на лихвените проценти да изглежда подходящ.

В интервю пред Ройтерс той не сподели своите прогнози за движението на лихвените проценти, но очерта загрижеността си по отношение на последните данни за инфлацията. По-високата от очакваната инфлация през януари и февруари е смекчила оптимизма, който той описа като "превъзходен" в началото на годината.

Подобно на Баркин много централни банкери през последните дни изразиха загриженост за изненадващата упоритост на инфлацията през тази година.

Председателят на Фед Джером Пауъл в сряда заяви, че макар все още да има надежда за намаляване на лихвените проценти тази година, централните банкери ще се нуждаят от повече доказателства, че инфлацията се движи към целта на централната банка от 2%. В резултат на това Wall Street коригира очакванията си за намаляване на лихвените проценти.

Президентът на Федералния резерв в Минеаполис Нийл Кашкари пък каза в четвъртък, че на срещата на централната банка на САЩ миналия месец са били набелязани две намаления на лихвените проценти за 2024 г. Ако ситуацията с инфлацията обаче не се подобри, до такива може да не се стигне изобщо.

Кашкари добави, че ако инфлацията продължи да е по-силна от очакваното, той очаква Фед да задържи своя референтен лихвен процент в текущия диапазон от 5,25%-5,50% дори за по-дълъг период от време.

Ако това не проработи, по-нататъшните увеличения на лихвите "не са изключени, но също така не са и най-вероятен сценарий предвид това, което знаем в момента", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още