IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC продава бизнеса си в Аржентина на частна финансова група за 550 млн. долара

Банката ще генерира 1 млрд. долара загуба преди данъци през първото тримесечие заради сделката

13:48 | 09.04.24 г.
Снимка: Paige Taylor White/Bloomberg
Снимка: Paige Taylor White/Bloomberg

HSBC Holdings PLC обяви във вторник, че продава бизнеса си в Аржентина на частната финансова група Grupo Financiero Galicia.

Сделката е на стойност 550 млн. долара. Банката ще реализира 1 млрд. долара загуба преди данъци през първото тримесечие заради продажбата, съобщава Ройтерс.

Латинскоамериканското подразделение на HBSC е сключило обвързващо споразумение с Galicia за сделката, казва се в изявление на банката до Хонконгската фондова борса.

След приключването на трансакцията банката ще признае поне 4,9 млрд. долара исторически кумулативни загуби от валутни резерви.

Продажбата също се очаква да намали съотношението на капитала от първи ред на HSBC с 0,1 процентни пункта през първото тримесечие. Банката подчертава обаче, че целта ѝ за коефициент на изплащане на дивиденти остава непроменена на 50% за 2024 г.

HSBC полага усилия да рационализира бизнеса си и да се съсредоточи повече върху ключовите си азиатски и европейски пазари. Банката наскоро приключи продажбата на своите канадски операции на RBC.

Мащабното преструктуриране върна кредитора към печалби след години на бавен растеж.

Излизането от Аржентина е заради постоянните катаклизми в страната, която отдавна не може да се справи със силно обезценената си национална валута, повишеното ниво на държавен дълг и периодите на политически вълнения.

Наскоро избраният президент на Аржентина Хавиер Милей очерта привидно радикални реформи за икономиката на страната, които бяха посрещнати със скептицизъм от чуждестранните инвеститори.

„HSBC Аржентина е до голяма степен вътрешно фокусиран бизнес с ограничена свързаност с останалата част от нашата международна мрежа. Освен това, като се има предвид неговия размер, той също генерира значителна променливост на печалбите за групата, когато нейните резултати се преобразуват в щатски долари. Grupo Financiero Galicia е в по-добра позиция за инвестиране и развитие на бизнеса“, посочва се в изявлението на банката.

Сумата от продажбата на бизнеса HSBC очаква да получи в брой, заеми и американски депозитарни разписки на Galicia.

„Аржентина беше проблемен пазар за HSBC през последните години предвид хиперинфлацията в региона и рязката девалвация на валутата, което доведе до значителна нестабилност на приходите за бизнеса“, казва Гари Гринууд, анализатор в Shore Capital.

„Напускането на Аржентина също представлява по-нататъшна стъпка в стратегията на ръководството за опростяване на структурата на групата и концентриране на ресурсите върху области от бизнеса, където може да се създаде по-голяма стойност за акционерите“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още