IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Allianz расте благодарение на силни входящи потоци към Pimco

Оперативната печалба на групата се е увеличила до 3,99 млрд. евро

12:18 | 15.05.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германската Allianz отчете с 6,8% по-висока печалба за първото тримесечие на фона на силни резултати от незастрахователния ѝ бизнес и входящи потоци към мениджъра на облигации Pacific Investment Management Co. (Pimco), съобщава Bloomberg.

Оперативната печалба на групата се е увеличила до 3,99 млрд. евро в резултат на по-добри от очакваното резултати при застраховането на имущество срещу злополука, заяви Allianz в сряда. Pimco е привлякла 32,4 млрд. евро от външни клиенти – най-доброто тримесечие от поне 5 години, обръщайки изходящите потоци в края на миналата година.

Главният изпълнителен директор на Allianz Оливер Бете разчита на бизнеса с управление на активи, който включва още Allianz Global Investors, за да диверсифицира компанията отвъд застраховането. След предизвикателни две години, през които някои клиенти се оттеглиха от книжата с фиксирана доходност, Pimco сега печели от завръщащия се апетит към облигации, тъй като се очаква, че лихвите са достигнали върха си.

„Продължаваме да виждаме много добра инерция по отношение на нетните входящи потоци през април и средата на май“, каза главният финансов директор Клер-Мари Кост-Лепут в интервю за Bloomberg TV.

Pimco миналата година започна да се възстановява от изходящите потоци от 75 млрд. евро, които отчете през 2022 г. след спад при световните облигации. Мениджърът регистрира входящи потоци през всяко от първите три тримесечия на 2023 г., преди клиентите да изтеглят 3 млрд. евро през трите месеца до края на декември.

Входящите потоци в Pimco ще помогнат за „увеличаване на активите под управление и приходите от такси“, казаха анализаторите на Berenberg в бележка по-рано този месец.

Оперативната печалба на бизнеса с управление на активи е нараснала със 7% през първото тримесечие на тази година. При имуществените застраховки срещу злополука печалбата се покачва с 10% поради по-високи цени и по-малко искове, а животозастраховането отбелязва увеличение от 0,5%, което беше в съответствие с прогнозите на анализаторите.

Allianz има за цел да генерира оперативна печалба между 13,8 млрд. евро и 15,8 млрд. евро тази година, цел, която беше потвърдена в сряда. За сравнение, печалбата миналата година бе 14,7 млрд. евро. Планирано е компанията да изложи бъдещи стратегически цели на ден на капиталовите пазари през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 15.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още