IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лиз Тръс призна за грешки, но подкрепата ѝ на Острова се топи 

В началото на конференцията на Консервативната партия министър-председателят трябваше да понесе критики от собствената си партия

09:55 | 03.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Тръс по време на конгреса на партията ѝ. Снимка:  EPA/TOLGA AKMEN
Тръс по време на конгреса на партията ѝ. Снимка: EPA/TOLGA AKMEN

След рязкото поевтиняване на британския паунд вследствие на плановете ѝ за харчене на нови кредити новият министър-председател на страната Лиз Тръс се опитва да ограничи щетите. Тя е трябвало да направи повече, за да подготви почвата за своя план, заяви Тръс пред BBC в неделя. „Поучих се от това“. 

Въпреки това тя заяви, че подкрепя пакета, който включва намаляване на данъците и огромен държавен дълг. Все пак възнамерявала да се придържа към тези планове. „И държа на това, че го обявихме бързо, защото трябваше да действаме“. 

В началото на конференцията на Консервативната партия министър-председателят трябваше да понесе критики както от населението, така и от собствените си редици. В неотдавнашно проучване, проведено от Opinium за Observer, рейтингът на одобрение на Тръс сред британците е спаднал от -9 на -37 в рамките на седмица - по-нисък от този на бившия министър-председател Борис Джонсън малко преди принудителната му оставка (-28), показват данни на института.

Експертът от Opinium Джеймс Крауч определи проучването на общественото мнение като „най-лошия резултат за консервативен министър-председател от 2010 г. насам". В рамките на няколко седмици Тръс има толкова нисък рейтинг на одобрение, колкото Джонсън или дори бившият министър-председател Тереза Мей в края на мандата си. Друго проучване на социологическия институт Yougov показа, че повече от половината британци (51%) искат оставката на Тръс. 

На четиридневната партийна конференция в Бирмингам Тръс ще трябва да убеди членовете на собствената си партия в плановете си, защото и там се заражда съпротива. Бившият министър Майкъл Гоув разкритикува в ефира на BBC данъчните планове на правителството на Тръс, които предизвикаха сътресения на британските финансови пазари през седмицата.

Някои тори обмислят да откажат да дадат парламентарно одобрение

Според съобщенията някои тори обмислят да гласуват против плановете в парламента - като например за премахването на най-високата данъчна ставка за хората с най-високи доходи. Генералният секретар на партията Джейк Бери обаче заплаши в интервю за Sky News подобни бунтари с изключване от партията. 

Планът за растеж на Тръс, представен преди около седмица, беше критикуван за това, че включва допълнителни разходи за милиарди лири, но няма достатъчно подробности за това как ще бъдат финансирани проектите в краткосрочен план. Според експертите мерките могат да струват еквивалента на почти 230 млрд. евро.

Британският финансов министър Куаси Куартенг. Снимка: EPA/NEIL HALL Британският финансов министър Куаси Куартенг. Снимка: EPA/NEIL HALL

Министърът на финансите Куаси Куартенг остави отворен въпроса за финансирането в събота. В статия за Telegraph той потвърди само, че през ноември ще представи „надежден план" за намаляване на дълга. 

Той би включвал ангажимент за контролиране на публичните разходи. Било ясно, че обявените мерки няма да срещнат всеобщо одобрение, но правителството нямало избор, пише още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още