IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се намерят ли политически решения за икономическите предизвикателства у нас?

Задава ли се зимно недоволство и достигна ли инфлацията своя пик, коментират проф. Антоанета Христова и Юлиан Войнов

14:41 | 14.10.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Има много икономически предизвикателства, трябва да бъдат намерени политически решения. Инфлацията остава едно от най-сериозните притеснения както за хората, така и за политиците. Този коментар, дни преди началото на 48-ото Народно събрание, направи пред Bulgaria ON AIR икономистът Юлиан Войнов.

„В момента наблюдаваме един нетипичен за историята процес от икономическа гледна точка. Има много сериозно забавяне на икономическото развитие, очаква се някои държави да влязат в рецесия, но в същото време има голямо намаление на безработицата. Ако хората не предприемат рискови ходове за сериозни разходи, към настоящия момент не изглежда, че България ще навлезе в период на сериозни икономически предизвикателства“, смята той.

Според него инфлацията достигна своя пик, в момента се наблюдава забавяне и той очаква да има намаление в края на годината. „Има социално напрежение и голяма част от него се внася от политическото говорене. Всяка партия се опитва да надделее над своя противник, представяйки го в най-негативна светлина“, посочи икономистът.

По думите му взети са достатъчно мерки за подпомагане на населението и бизнеса.

Политическият психолог проф. Антоанета Христова обаче е притеснена от думите на икономиста, тъй като, според нея, цената на основните продукти се е качила значително. 

"Цените растат всеки божи ден. Реалната инфлация, която се усеща по джоба, не бива компенсирана от увеличените средства. В момента се взимат заеми, които не се дават. Българските банки не дават вече кредити на нашето правителство. Не знам дали старият бюджет може да бъде изпълнен. Ако той не може да бъде изпълнен – как ще бъде приет нов? Нещата ми изглеждат много по-напрегнати и нестабилни, защото ако няма правителство, има големи рискове за зимно недоволство", каза тя.

Проф. Христова е на мнение, че трябва да се формулира теза, около която политическите партии да не могат да кажат "Не", за да може на следващата стъпка да направят нещо заедно. „Далечната стратегия, която събира политическите партии, ще бъде успешната, а не стратегията, която формира образи и се гради повече на принципа на разделението“, аргументира се политическият психолог.

Според нея темата за руския посланик Елеонора Митрофанова изобщо не стои на дневен ред за избирателите, но е тестова ситуация кой ще се прибави към нея. Проф. Христова смята, че към нея отиват ГЕРБ, "Демократична България", "Продължаваме промяната" и ДПС, „но трудно може да видим коалиция“. „Когато си изградил толкова големи бариери, много трудно може да изглежда естествено управление в коалиция“, допълни тя.

Проф. Христова коментира и бъдещото управление и прогнозира, че ако не може да стане с първия мандат, няма да стане и с втория. „Не ми звучи и логично с третия. Демокрацията дава право да направиш коалиция или да управлява този, който първи е спечелил. Стефан Янев влезе в последния момент на деня, той може да е много успокояващ, но моралното право да ръководиш правителство в криза, когато си на последно място, не е легитимно. България е в абсолютен капан. Коалиционните правителства ни обричат на слабо управление. Президентската република не е решение“, категорична е проф. Антоанета Христова.

Ще има ли правителство или ще видим подготовка на партиите за следващи избори? Планира ли се увеличение на разходната част на Бюджет 2023?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 14.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 1 година
Политиците в Република България пренебрегват, че при условия на употребявания неправилен метод за държавни финанси са със съдби на жертви. В създадената обстановка политиците, колкото повече работят за икономически растеж толкова повече са щетите. Тези щети подсигуряват за правителство с политическия провал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още