IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Необлагаемите доходи също да се регистрират в НАП, реши бюджетната комисия

Промяната е направена на второ четене в Закона за доходите на физическите лица

18:26 | 08.12.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Бюджетната комисия одобри необлагаемите доходи също да се регистрират в Националната агенция за приходите (НАП). Задължение да подава информация ще има платецът им, а получателят ще има право по свое желание да направи проверка на истинността на подадените данни и евентуално да въведе корекция.

Промяната е направена на второ четене в Закона за доходите на физическите лица и предстои да бъде обсъдена и в пленарната зала на Народното събрание, съобщава БНР.

Поправката е по предложение на Министерството на финансите, макар че бе припозната от Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС.

Целта на законовата промяна е да може да се подпомагат най-уязвимите лица и домакинства, НАП да има информация за всички доходи на лицата – печалби от хазарт, ренти и др., поясни заместник-министър Людмила Петкова. 

„Като има информацията, може много бързо да се направи проверка кой откъде има доходи и как си е придобил имуществото“, каза тя.

Въпреки че от ДПС подкрепят изсветляването на доходите и таргетирането на подпомагането, когато има необходимост от това, председателят на бюджетната комисия Петър Чобанов изрази резерви към възможността за прилагане на текстовете.

"Когато физическо лице спечели четворка от тотото, Българският спортен тотализатор е задължен по новия закон, като платец на дохода, да изпрати информация. И как ще стане това на практика?", попита Чобанов. 

"Ако става въпрос за Българския спортен тотализатор, аз ви гарантирам, че те имат база данни, в която знаят, че това е изплатено на лицето хикс. Няма как да нямат база данни и той се подписва, че ги е получил", отговори Асен Василев от "Продължаваме промяната".

Необлагаемите доходи, които се изплащат от държавата – например социални помощи и пенсии, ще се подават автоматично към приходната агенция.

От бизнеса обаче изразиха притеснение, че ще се създадат допълнителни административни трудности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още