IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът на фондовете има 2 млрд. лв. публичен ресурс за следващия програмен период

С частното съфинансиране парите във Фонда ще достигнат 4 млрд. лева, посочи председателят на надзорния съвет на Фонда

13:58 | 15.12.22 г.

През следващия програмен период Фондът на фондовете очаква нови, свежи финансови средства от порядъка на 2 млрд. лева публичен ресурс, с които да подпомогне широка палитра от бенефициенти. Това съобщи в Bulgaria ON AIR Николай Генчев, председател на надзорния съвет на „Фонд мениджър на финансовите инструменти в България“ ЕАД (Фонд на фондовете), чийто принципал е Министерството на иновациите и растежа.

Той очаква към публичния ресурс от 2 млрд. лева да се добави и значителен размер частно съфинансиране, така че парите във Фонда да достигнат 4 млрд. лева. Николай Генчев напомни, че задачата на Фонд на фондовете е да структурира и управлява финансови инструменти по различните европейски програми. Той подчерта, че крайните бенефициенти на получените средства от Фонда могат да бъдат освен различни бизнеси – стартиращи, малки, големи, разрастващи се, така и общини, региони, ВиК дружества, селскостопански производители, малки и семейни фирми.

По думите му до момента Фондът на фондовете е финансирал 2500 проекта – на фирми и общини. Зад това стоят дялови инвестиции в над 200 иновативни стартъпа, близо 700 микрокредита за малък бизнес и социални предприятия, почти 500 хил. лв. кредитно финансиране за регионални и общински проекти, 540 млн. лева за 1300 малки и средни предприятия за преодоляване на последствията от COVID-19 пандемията.

Николай Генчев очаква до края на следващата година броят на финансираните проекти и бизнеси да достигне 4500. „Става дума не само за дългово и дялово финансиране за различни бизнеси, но и за общински и регионални проекти, воден цикъл, селско стопанство, селски региони, различни култури и обществени проекти и инициативи, изброи инициативите, за които ще има финансиране той.

Съветът му е при кандидатстване да се потърсят фондовете за дялово инвестиране в иновативни стартъпи. „Близо 600 млн. лв. са все още на разположение за предоставяне на финансиране, под различни форми, от стария програмен период“, каза Генчев и прикани бизнеса и държавата да се възползват максимално от ресурса.

„Средствата, които са останали от предишния програмен период и предстои да се използват в следващата година, са 200 млн. лева за дялови инвестиции през петте фонда, 200 млн. лева за дългово финансиране през седемте банки, 150 млн. лева за общински проекти, 75 млн. лева за земеделие, както и значителен ресурс за бизнес микрокредити“, допълни той. Според него във Фонда има общо 1,2 млрд. лева публичен ресурс (европейски и национален) с още около 1 млрд. лева частно съфинансиране, или общо 2,2 млрд. лева, които вече са достигнали до крайните си бенефициенти.

Investor.bg припомня, че на 16 ноември служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев назначи трима членове на надзорния съвет на дружеството, сред които и Николай Генчев. По решение на Министерския съвет от 5 октомври беше променен уставът на „Фонд мениджър на финансовите инструменти в България“ и се премина от едностепенна форма на управление – управителен съвет – в двустепенна – управителен и надзорен съвети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още