IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове

До 31 януари директорите на териториални дирекции служебно ще прекратят издадените удостоверения за регистрация на лицата, които потребяват собствена ел. енергия от ВЕИ

15:03 | 15.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове, чиято цел е да намалят административната тежест и да създадат облекчени условия за икономическите оператори, предаде БТА. С тях ще се премахнат потенциални пречки пред данъчно задължените лица при прилагането на новите режими за движение на акцизни стоки, които предстои да влязат в сила от 13 февруари 2023 година.

Депутатите гласуваха дължимият акциз да се внася в държавния бюджет по сметка на Агенция "Митници" от лицето, получило стоките, в 14-дневен срок от получаването им. Изключение се прави при случаите, когато стоките се получават от сертифициран получател, който внася дължимия акциз в срока на подаване на акцизната декларация.

Народните представители записаха, че от 1 април 2023 г. ще се смятат за износ извършените продажби на акцизни стоки в търговските обекти за безмитна търговия на физически лица, които напускат територията на Европейския съюз, както и извършените продажби на акцизни стоки за безмитна търговия на борда на гражданските въздухоплавателни средства, извършващи международен полет, и в търговските кораби, извършващи международен рейс, по маршрути за страни, които не са членки на ЕС.

Създаден е административен ред, според който Агенция "Митници“ ще води електронен регистър на издадените годишни сертификати за общото годишно производство на акцизните стоки, произведени от независима малка пивоварна или независим малък винопроизводител. С промените в закона "обект за винопроизводство на независим малък винопроизводител" е обект или обекти, в които се произвежда общо количество не повече от хиляда хектолитра вино на година. Лицата, получили удостоверение за независим малък винопроизводител, трябва да приведат дейността си в съответствие на изискванията на закона и са длъжни да подават декларация в срок до 30 юни 2023 г.

Отпада задължението за регистрация на лицата, които потребяват собствена електрическа енергия, произведена от енергия от възобновяеми източници за свои собствени нужди от централа с обща инсталирана общност до 1 MW.

До 31 януари 2023 г. директорите на териториални дирекции служебно ще прекратят издадените удостоверения за регистрация на тези лица, които потребяват собствена електрическа енергия, произведена от енергия от възобновяеми източници за свои собствени нужди от централа с обща инсталирана мощност до 1 MW включително, ще пише в закона.

„По този начин се изпълнява изискване по Плана за възстановяване и устойчивост“, обясни председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Петър Чобанов (ДПС).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още