IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният дефицит на Унгария се разширява и този път изборите нямат нищо общо

Инфлацията се забавя минимално, а ING очаква, че ръстът на цените са достигнали своя връх

16:20 | 08.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През февруари 2022 година бюджетът на Унгария излезе на минус и тогава причината се оказа увеличените разходи преди парламентарните избори, провели се малко по-късно през пролетта. Година по-късно дефицитът в унгарския бюджет се разраства и този път изборите нямат нищо общо, пише в анализ на ING.

Данните за февруари показват, че дефицитът достига 1,38 трлн. форинта (3,8 млрд. долара). Така от началото на годината бюджетният дефицит набъбва до 1,5 трлн. форинта, което е 48% от заложеното за цялата 2023 година. В бюджета на страната беше заложен дефицит от 3,9% от брутния вътрешен продукт, като експертите от ING смятат, че тази цел все още може да бъде изпълнена. По отношение на приходите рискът за неизпълнение е голям на фона на споровете с ЕК и замразените фондове за Будапеща.

Единственото обяснение на властите за значителния дефицит през февруари е увеличаването на разходите за пенсии. Но то е в рамките на 275 млрд. форинта. Според анализите на ING за влошаването на бюджетната сметка до голяма степен се дължи на обявената през януари покупка на унгарското звено на Vodafone, чиято цена е 660 млрд. форинта.

Останалите разходи могат да бъдат резултат от рекапитализацията на държавни компании, включително и енергийни, допълнителни покупки на природен газ при фиксирани цени (Унгария подписа договор за допълнителни доставки на газ от "Газпром", когато цената на нидерландската борса TTF беше рекордните над 300 евро за мегаватчас, но днес е под 50 евро за мегаватчас).

Експертите очакват подобряване на ситуацията с бюджета през март, когато приходите от данъците върху свръхпечалбите ще влязат в хазната и ще балансират малко разходите.

Сериозен проблем за унгарската икономика си остава и инфлацията. Статистиката съобщава за леко забавяне на тренда - до 25,4% годишна инфлация спрямо 24,7% през януари. Според оценките на ING инфлацията е достигнала своя връх, още повече, че месечният ръст през февруари е едва 0,8%, което е най-бавното повишение от края на 2021 година насам.

Ръстът на цените на храните се забавя за втори пореден месец - през февруари спрямо януари той е от 1,7%, тоест като цяло високо увеличение, но на годишна база има спад до 43,3%. След премахването на тавана на цената на горивата през декември, през февруари влияние оказват пазарните фактори - силният форинт и поевтиняването на петрола на световните пазари, което доведе до месечен спад на цената на горивата от 3,6%. На годишна база обаче цената е все още по-висока спрямо същия период на миналата година, когато имаше и изкуствени ограничения на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 08.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още