IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага опростени данъчни правила след няколко скандала

Планът цели отчасти да противодейства на измамите, станали ясно по време на разследвания по Cum-Ex и Cum-Cum скандали

15:05 | 19.06.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) предложи в понеделник да се опростят данъчните правила, за да се избегне двойното данъчнo облагане за граждани и компании и да се предприемат мерки срещу поведението, което доведе до данъчни скандали Cum-Ex и Cum-Cum, съобщава Bloomberg.

ЕК планира да направи процедурите за удържане на данък при източника в целия блок по-ефективни и сигурни за инвеститорите, банките и данъчните администрации на държавите членки, заявиха от EK, фокусирайки се най-вече върху данъчните плащания по лихви или дивиденти от трансгранични инвеститори.

Планът цели отчасти да противодейства на измамите, станали ясно по време на разследвания по Cum-Ex и Cum-Cum скандали, които са стрували на данъкоплатците около 150 млрд. евро в цял свят през последните две десетилетия. Тези разследвания са свързани със спорни сделки за арбитраж на дивиденти, които са използвали сложни структури за избягване на данъци върху дивиденти или за получаване на множество отстъпки върху данъци, платени само веднъж.

Официалните представители в Брюксел реагират и на настоящите дълги, скъпи и тромави процедури за възстановяване на всеки надплатен данък в друга държава членка, като 70% от инвеститорите на дребно избират да не кандидатстват за такива процедури или да стоят настрана от инвестиции, тъй като трябва да се справят с над 450 различни форми в блока.

„Искаме да подкрепим единния пазар, да направим живота по-лесен за бизнеса, инвеститорите и националните власти“, каза еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони пред репортери.

Правилата предвиждат създаването на общ цифров сертификат за данъчно пребиваване в ЕС, който да бъде издаден в рамките на един работен ден след подаването, вместо да се разчита на процедури на хартиен носител. Комисията също така предлага опция или за облекчение при източника, или за система за бързо възстановяване, за да направи процеса по-бърз и хармонизиран в целия ЕС. Според изчисления тези стандартизирани процедури ще спестят на инвеститорите около 5,2 млрд. евро (5,7 млрд. долара) годишно.

Планът трябва да бъде одобрен единодушно от държавите членки. EK заяви, че има за цел предложението да влезе в сила на 1 януари 2027 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 19.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още