IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удостоверенията за помощите за ученици във втори, трети и четвърти клас ще отпаднат

Остават удостоверенията за записване в първи и осми клас, ако семействата искат да получат помощта преди началото на учебната година

19:35 | 10.07.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Родителите на деца, записани във втори, трети и четвърти клас, няма да подават удостоверение, че детето им е записано в следващ клас, за да получат еднократната помощ за ученици. Проверките ще се правят по служебен път.

Това предлагат от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) в проекта за бюджет 2023, съобщават от пресслужбата на ведомството.

„Предложението е в резултат на разговори с експерти от Министерството на образованието и науката (МОН), инициирани от Агенцията за социално подпомагане (АСП), за намиране на решение за намаляване на административната тежест за родителите“, посочва се в съобщението.

Остава изискването за предоставяне на удостоверения за записаните ученици в първи и осми клас, ако семействата искат да получат помощта преди началото на учебната година. В тези образователни етапи има задължително записване и АСП получава от МОН данните за реално записаните ученици в съответния клас на обучение най-рано на 5 октомври, т.е. след началото на учебната година, поясняват от МТСП.

След получаването на официалните данни от МОН експерти от АСП ще проверяват дали учениците, за които е изплатена вече помощ, действително ходят на училище. Ако не фигурират в списъците на училищата, родителите им ще трябва да възстановят неправомерно получените суми, допълва се в съобщението.

От 21 юни се приемат декларации за еднократната помощ за ученици. Крайният срок е 15 октомври.

Изплащането на средствата ще стартира след приемането на бюджета за 2023 г., в който ще се определи размерът на помощта за предстоящата учебна година. Помощта се предоставя за всички деца, независимо от доходите на семействата и независимо дали учат в държавно, общинско или частно училище.

Сумата се изплаща на два пъти – първата половина е след влизането в сила на заповедта за отпускането ѝ, а втората – в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да учи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 10.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още