IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: България има крещяща нужда от преразглеждане на данъчната система

Въпросът не е в повишаването на данъците, а кои слоеве на населението да бъдат натоварени, казва Гарабед Минасян

14:35 | 26.10.23 г. 4
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

България има крещяща необходимост от преразглеждане на данъчната система. Това заяви пред Нова телевизия макроикономистът и бивш член на Управителния съвет на БНБ проф. Гарабед Минасян.

Според него когато става дума за повишаване на данъците, въпросът е структурен: кои слоеве от населението ще бъдат натоварени с по-голямо данъчно облагане.

„Социалните осигуровки трябва да се разглеждат като част от системата на данъчното обслужване“, каза той. От една страна, имаме силен натиск за увеличаване на социалните дейности, а от друга – това трябва по някакъв начин да се финансира, отбеляза икономистът.

Гарабед Минасян посочи, че има нежелание от страна на правителствата, включително на настоящото, да преразгледат общата данъчна система, а сме свидетели на „пипане на отделните елементи“. Според него плоският данък не е изпълнил предназначението си, защото натрупаните капитали не се връщат към българската икономика, а напускат страната.

Икономистът е категоричен, че българските граждани имат нужда от допълнително образование по финансовите теми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 26.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
DidkaCh
преди 3 седмици
Има много хора, които се прибраха в България след ковид, защото тук получават повече, работейки дистанционно. Има международни компании, които наемат хора в българските клонове, защото им е по изгодно. Това са 100% чисти данъци, без сива икономика.Дали ще се съберат повече пари в хазната, ако тези хора си тръгнат от България и чуждестранните компании се преместят ( заедно с добрите кадри)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
pbonev
преди 6 месеца
Нека Гарабед Минасян да бъде обложен с 80% данък общ доход.Останалите сме на друго мнениет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 6 месеца
тоя един път не съм го чул да каже нещо смислено... професор по ДС линия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 2
vaskodd
преди 6 месеца
проф. Гарабед Миндилсян да не се пъне с изказвания тип как въпросът не бил в повишаването на данъците, ама то трябвало да има по-голямо данъчно облагане, ама не за всички, ама само за някои - разбирай тия дето и сега най-много ги гърбят. Прозрачно и рационално израходване на събраните данъци трябва г-н проф., ама не можете да се спрете да крадете, та все не ви стигат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още