IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовото министерство очаква бюджетен дефицит от 0,8% от БВП през октомври

Данъчните постъпления по консолидираната фискална програма нарастват спрямо същия период на 2022 г.

19:38 | 01.11.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Министерството на финансите очаква дефицитът по консолидираната фискална програма (КПФ) през октомври да достигне 1,4 млрд. лв., или 0,8% от прогнозния БВП, съобщават от институцията.

Планираният дефицит за годината е 4,6 млрд. лв. и очакванията са в следващите месеци  до края на годината бюджетното салдо да достигне планирания дефицит от 2,5% от БВП.

Приходите, помощите и даренията по КФП към октомври 2023 г. са в размер на 53,4 млрд. лв. (76,9% от годишния разчет). Данъчните постъпления по КФП нарастват номинално спрямо същия период на 2022 г. с 4,4 млрд. лв. (11,6 на сто), а неданъчните приходи и постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС) – са по-малко с 1,2 млрд. лева.

Разходите по консолидираната фискална програма (включително вноската на Република България в бюджета на ЕС) към октомври 2023 г. са в размер на 54,8 млрд. лв. (74,0% от годишния разчет) и нарастват с 9,1 на сто спрямо същия период на предходната година. В отделните разходни показатели най-значително нарастване има при социалните разходи, както и в частта на разходите за персонал, капиталовите разходи и други.

Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена към 31 октомври от централния бюджет, е 1,39 млрд. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 01.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още