fallback

Цената на биткойна се е понижила с над 50% спрямо ноемврийския пик

За периода криптовалутата е изтрила повече от 600 млрд. долара от пазарната си стойност

14:00 | 22.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател

Най-популярната криптовалута в света биткойн е изтрила над 50% от стойността спрямо своето рекордно високо ниво, отчетено през ноември, съобщава Bloomberg.

Откакто токенът достигна историческия пик преди два месеца, неговата пазарна стойност се е понижила с повече от 600 млрд. долара. Според данните на CoinMarketCap криптовалутите като цяло са изтрили от стойността от около 1 трлн. долара за този период. 

В събота цената на биткойна се понижава със 7,2% до 34 042 долара.

В петък стойността на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация се понижи със 7,4% до 38 261 долара, а тази на втората - етера, падна под 3 хил. долара.

Виртуалните монети станаха емблематични с отстъплението при спекулативните инвестиции, предизвикано от перспективата за по-строга парична политика в САЩ. Напоследък биткойнът следи колебанията на цените на технологичните акции, които се озоваха под натиск, като Nasdaq 100 се срина в корекция в четвъртък.

Въпреки че и преди са отчитани сериозни понижения в стойността на токените, сегашният спад е вторият по големина в доларово изражение, изчислява Bespoke Investment Group.

Биткойнът поскъпва през последните няколко години отчасти поради противоречиви сценарии за институционалния му прием и евентуалната му роля като защита на инвестиционните портфейли от рискове. Неговите движения в нестабилни периоди за глобалните пазари подкопаха някои от тези твърдения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още