IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптовалутите са отвързани от икономическата стойност

Монетизирането им би било равносилно на легализирането на фалшива валута, коментират експерти

21:10 | 07.02.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Криптолобито планира да похарчи десетки милиони долари тази година, за да помогне на най-големите притежатели на криптовалути да превърнат своите вложения в реални пари. Те търсят начин да превърнат своята криптослама в злато. Законодателите и регулаторите трябва да игнорират тази активност, пишат за Wall Street Journal Стива Ханке, професор по приложна икономика от университета „Джонс Хопкинс“ (Балтимор, Мериленд) и Мат Секърки, сътрудник в института за приложна икономика, световно здраве и изследване на бизнес предприемачеството към университета.

Призовавайки Америка да „води в иновациите“, криптоентусиастите славят иновацията на блокчейна. Вярно е, че блокчейнът постигна счетоводство без счетоводители и позволява на хората да извършват транзакции анонимно и бързо, но иновацията му почти свършва дотук.

Сравнете функционирането на криптоекосистемата с настоящата ни регулирана финансова система. Криптовалутите като биткойн са аналогични на парите на депозит. Подобно на регулираните банки, криптооперациите създават цифрови пари. Всяка криптовалута може да бъде идентифицирана чрез своя блокчейн – обикновен банков регистър със собствена разчетна единица. Стейбълкоините функционират подобно на федералните фондове като „вътрешни пари“, които позволяват на криптодепозитите да се движат между криптобанките и осигуряват обменен курс спрямо реалните щатски долари.

Това, което се приветства като „децентрализирано финансиране“, се основава на способността на притежателите на криптовалути да дават назаем своите баланси. Тъй като такива заеми не включват създаване на нови пари, както при регулираното банково кредитиране, тези трансакции всъщност са по-скоро като дългово финансиране с облигации, както правилно се аргументира Комисията по ценните книжа и борси в САЩ в ожесточена комуникация с Coinbase относно нейния планирани продукт за кредитиране Lend.

С други думи, криптоекосистемата просто отразява, по електронен път и анонимно, най-елементарните компоненти на регулираната финансова система. Предполагаемите печалби бързо се разсейват от многото слабости на криптоактивите. Конвертируемостта на стейбълкойните като Tether в долари по номинал е съмнителна. Хората не могат да преценят кредитния риск по начина, по който банките могат. Както е конструирана в момента, на криптоекосистемата й липсва отчетност и правна защита, така че има малка основа за доверие. А основните операции на биткойна, например, изискват електроенергия, достатъчна за захранването на индустриализирана нация.

Индустрията разбира, че тези слабости са потенциално фатални. Но криптолобито гледа отвъд простото регулиране към режим, който гарантира конвертируемостта на стейбълкойните в щатски долари. Въпреки че предложенията все още се оформят, мерки като предоставяне на достъп на криптоборсите до междубанкови клирингови операции или разширяване на покритието на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите до стейбълкойните биха улеснили конвертируемостта и ефективно монетизирали криптовалутите.

Криптоентусиастите твърдят, че тяхната визия за финансовото бъдеще е необходима, за да предотврати апокалиптични резултати като хиперинфлация и социален колапс. Всичко е възможно, но ако правителствата загубят способността си да защитават правата на собственост и да гарантират сигурност, ще имаме по-големи проблеми от парите. Що се отнася до изключително рядкото явление хиперинфлация, никоя голяма икономика не е достатъчно глупава, за да си играе с него.

За разлика от фиатните (декретни – бел. прев.) пари, създадени от банкови заеми, които са свързани с реалната икономика, криптовалутите са отвързани от икономическата стойност. Третирането на криптовалутите като реално богатство наравно с доходите от труд и възвръщаемостта на действителните инвестиции би предоставило огромна покупателна способност на хора, които не са направили нищо за разширяване производствения капацитет на икономиката. Монетизирането на криптовалутите би било равносилно на легализиране на фалшива валута. Предоставянето на достъп на криптооператорите до ядрото на регулираната финансова система би било катастрофално.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
Bleidara
преди 2 години
Много точно казано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Bleidara
преди 2 години
Точно с крипто си пазарувам всеки ден, и е така от години вече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
Геро от Германия
преди 2 години
Въпросната статия е паническият отговор на тази новина. Технологичния сектор е в балон и много хора се надяваха, че и криптовалутите ще ги последват и в действителност имаше корекция. Сега обаче като почнаха пак да се покачват много хора взеха да се изнервят и почнаха да излизат такива лъжливи статии. Ако не ми вярвате вижте Nasdaq. Днес пак пада докато криптовалутите растат и това ги изкарва извън нерви. https://***.investor.bg/kriptopazar-i-digitalni-aktivi/541/a/bitkoinyt-otbeliazva-nai-dylgoto-si-rali-ot-septemvri-345397/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
Геро от Германия
преди 2 години
Г-н Нейков, поздравления за манипулативната статия!!! Не знам дали ви направи впечатление, но всеки път като пордената корекция отмине и криптото тръгне в посока север и някои хора(предимно банкери) много се изнервят и започват да се побликуват точно такива статии пълни с неточности, манипулации и полуфикти.Ето малко факти на специалистите :1. Криптовалутите нямат никаква необходимост от регулация. Нужда от регулиране имат правителствата и банките понеже видяха, че не могат да ги спрат(Примери: Индия и Китай).2.,, Криптоентусиасти" имаше преди 4-5 години. В момента има купища работещи крипто бизнеси и цяла индустрия, а не,, ентусиасти" както лековатп Г-н Нейков се опитва да изкара хората в индустрията. Или капитализация от над 2 трилиона към днешна дата е чист ентусиазъм според автора?3. Няма никакъв проблем с конвертирането на крипто във фиат. Просто си връзвате кредитната карта към акаунта и си пазарувате каквото ви душа иска(да, дори хляб, сирене, мляко и месо). Също така при всяка покупка получавате 5 % бонус в Биткойн обратно!!! Не съм запознат някоя банка да дава такава оферта. Пускам и линк blockfi.com4.,, Фиатните пари били свързани с реалната икономика" Много добре измислено. Да не би случайно торби със злато да обезпечават реалните пари? Тяхната реална стойност е точно колкото на парите от монополи!,, Рядкото явление хиперинфлация" - ама разбира се в страни като Венецуела и Турция дори и не са чували за такова нещо! Вижте в гугъл как хората във Венецуела хвърлят пари през терасата защото нямат никаква стойност. С Биткойн нещата стоят по малко по различен начин :)5. И особено любимият ми аргумент за електроенергията... Проверете истината и ще видите, че това е огромна лъжа. Давам линк за информация. Само факти подкрепени с реални цифри. https://m.youtube.com/watch?v=DidAwxWaDKI6. За финал - вие наистина ли вярвате, че банкерите и финансовата система за загрижени за средностатистическия потребител? Лъжат понеже ги е страх! Нека всеки сам намери отговорите за себе си, проверете фактите и се убедете сами! Г-н Нейков, колкото и да се пънете да манипулирате(подобно на няколко коментарищи т.рола) индустрията ще се развива и няма да отиде никъде колкото и да не ви харесва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Като си купуваш хляб, месо, мляко и пр. не купуваш с крипто..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 9
studioaa
преди 2 години
Критовалутите нямат никаква икономическа стойност - също както фиатните пари емитирани от централна банка. Аз не виждам с кое криптото е по-лошо от долара при положение, че и биткойн и долара имат икономическа стойност 0.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Криптовалутите са отвързани от икономическата стойност Никога не са били вързани..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още