fallback

Криптопрестъпниците също следват модата на децентрализираните финанси

Незаконните криптотрансакции са се увеличили с близо 80% през 2021 г. до рекордното ниво от 14 млрд. долара

21:32 | 16.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Криптопрестъпниците стават все по-активни с нарастването на популярността на дигиталните активи, показва нов доклад на аналитичната компания Chainalysis, цитиран от Bloomberg.

Незаконните трансакции са се увеличили с близо 80% през 2021 г. до 14 млрд. долара, което е абсолютен рекорд.

Като цяло обемът на трансакциите е нараснал с впечатляващите 567%. Това показва, че все пак законните преводи успяват с лекота да задминат темпа на ръст на незаконните.

Според данните на Chainalysis незаконната активност проследява популярни категории в криптосектора, включително проектите за децентрализирани финанси (DeFi).

Измамите са се увеличили значително тази година, а приходите от тях са нараснали с 82% до 7,8 млрд. долара в открадната криптовалута, като над една трета от сумата е от т. нар. rug pulls – схема, при която създателите на проект спират да го подкрепят и прибират парите на инвеститорите.

Ръст на годишна база в проценти на обемите средства от незаконни адреси.

Най-големият ръст за година в размер на 1964%  е отчетен при DeFi що се отнася до „изпирането“ на незаконни средства, показват още данните от доклада. Добивът е на второ място с по-малко от 500%.

Според Chainalysis увеличението на престъпната активност при DeFi се дължи на манията по сегмента, както и на големите печалби от токени като шиба ину и облекчените условия, при които DeFi монети могат да бъдат създавани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:26 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още