IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпият петрол изпрати цената на биткойна на едноседмично дъно

Цената на криптовалутата се понижи до 37 596 долара - най-ниското равнище от седмица, преди да се възстанови леко

10:18 | 07.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна спадна под 38 хил. долара в понеделник на фона на продължаващите страхове за развитието на войната в Украйна и главоломно растящите цени на суровините, които се отразиха на целия по-широк пазар, съобщава Bloomberg.

Криптовалутата поевтиня до 37 596 долара, най-ниското си равнище от седмица, преди да се възстанови леко. Към 9:45 ч. българско време тя се търгува за 38 019 долара, което е спад от 3,6%.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Понижения има и при останалите водещи монети. Етерът изтрива 4,66% от цената си до 2524,78 долара, а рипълът - 1,2% до 0,739106 долара, показват данни на CoinDesk.

Биткойнът вече е изтрил всички ръстове, които натрупа по-рано миналата седмица и отново се търгува в унисон с останалите рискови активи. Водещите индекси в Азия в понеделник са дълбоко на червено. Хонконгският индекс Hang Seng изтрива 3,6%, а японският Nikkei - 2,9%.

В неделя руският президент Владимир Путин заяви, че войната ще продължи, докато Украйна не изпълни исканията на Москва, което изтри надеждите за скорошно разрешаване на конфликта.

Днешните понижения се случват на фона на силно поскъпване на петрола заради притеснения, че САЩ и съюзниците може да забранят вноса на руски петрол, увеличавайки още повече натиска върху потребителските цени.

Биткойнът може да подложи на тест прага на продажба от 37 хил. долара, прогнозира старши пазарният анализатор на Oanda Едуард Мойя.

На фона на продължаващия конфликт, който скоро ще отбележи две седмици, все повече се разширява дебатът за това дали криптовалутите биха могли да бъдат убежище за инвеститорите.

Според Лойд Бланкфейн, бивш главен изпълнителен директор на Goldman Sachs, засега това по-скоро не е така.

„Оставайки широко скроен за криптовалутите, но като се има предвид надуващият се американски долар и категоричното подсещане, че правителствата могат и ще замразяват при определени условия сметки и ще блокират плащания, смятате ли, че това ще е моментът на криптовалутите? Не го виждам в цената до момента…“, написа той в Twitter.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още