fallback

ЕС ще преразгледа регулаторната рамка за криптоактивите

В сектора се появиха опасения, че нова мярка може на практика да забрани ключови цифрови валути в Европа, включително биткойна и етера

15:41 | 13.03.22 г. 7

Комисия на Европейския парламент ще гласува в понеделник нова регулаторна рамка за криптоактивите. Тя може да ускори приемането на мярка, която според представители на сектора може на практика да забрани ключови цифрови валути в Европа, включително биткойна и етера.

Криптоактивите, издадени и/или търгувани в ЕС, "трябва да отговарят на минимални стандарти за екологична устойчивост и да създадат и поддържат поетапен план за внедряване, за да гарантират съответствие" с тези изисквания, пише в окончателния проект на закона, наречен MiCa, до който Bloomberg е получил достъп. Комисията по икономически и парични въпроси ще гласува законопроекта в понеделник.

Позоваването на минимална устойчивост, както и изискванията за внедряване изглежда са промени в последния момент, въведени за ограничаване или забрана на използването на цифрови валути, работещи по т. нар. консенсусен механизъм "доказателство за работа", например биткойн и етер.

Доказателството за работа е един от основните консенсусни механизми, управляващи блокчейна на биткойна. Миньорите на биткойн добавят компютърна мощност в мрежата, която осигурява и обработва блокчейна, и са възнаградени за своя принос с биткойни.

По-ранен вариант на законопроекта не споменава концепция за протокол за доказване на работа, написа в Twitter в началото на миналата седмица депутатът от ЕС и криптоексперт Щефан Бергер от германската Християндемократическа партия. Притеснявайки се дали новият, по-строг проектозакон няма да бъде де факто забрана на биткойна, някои ръководители на компании от сектора изразиха опасенията си в Twitter в събота.

"Ние от Ledger винаги ще защитаваме свободата и самоконтрола, особено в задния си двор. Призоваваме всички вас да се свържете с вашия представител в Европейския парламент и да ги уведомите, че се противопоставяте на забраната на биткойн в Европа", написа в профила си в Twitter Паскал Готие, главен изпълнителен директор на Ledger, един от най-големите доставчици на криптопортфейли в света.

"Тъй като няма начин #bitcoin да може да приложи план за внедряване на POW ("доказателство за работа" - бел. ред.), това ще засегне и #BTC (биткойна)", написа също в Twitter Патрик Хансен, ръководител на стратегията на фирмата за криптопортфейли Unstoppable Finance.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:32 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още