IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът на тера предизвика удар от 83 млрд. долара по децентрализираните финанси

Стойността, заключена във всички основни протоколи, е намаляла до 112 млрд. долара от 198 млрд. долара в началото на месеца, показват данни на DeFi Llamа

18:42 | 24.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Сривът на един от най-амбициозните експерименти в децентрализираните финанси (DeFi) е изтрил над 83 млрд. долара от общата стойност на сектора.

Обезценяването на стейбълкойна TerraUSD (UST) и токена луна през първата половина на май предизвикаха силни трусове в сектора на децентрализираните финанси. Стойността, заключена във всички основни протоколи, е намаляла до 112 млрд. долара от 198 млрд. долара в началото на месеца, показват данни на тракера DeFi Llama.

Последствия от кризата с блокчейна тера имаше и при криптовалутите. Биткойнът и етерът поевтиняха до под ключови нива на подкрепа и оттогава се затрудняват да изплуват. Само за месеца индексът на Bloomberg за дигиталните монети е надолу с 30%.

Спад при общата заключена стойност в DeFi протоколите през май. Графика: Bloomberg LP

MakerDAO, най-големият DeFi проект по общо съхранявани средства, отбеляза спад на обемите от близо една трета през изминалия месец до 9,8 млрд. долара, показват данни на DeFi Llama. При Curve, популярна платформа за обмяна на стейбълкойни, спадът е от над 55% до 9 млрд. долара.

Изследователската компания Kaiko посочи в бележка от понеделник, че налице са признаци за „силен отлив на капитал“ от сектора на децентрализираните финанси. Това е илюстрирано от растящата ликвидност на етера и биткойна на централизираните криптоборси.

„Ще трябва да търсите дълго и упорито, за да намерите бичо настроен инвеститор при които и да е било рискови активи“, коментира Джеф Дорман, главен инвестиционен директор на Arca и инвеститор в тера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още