IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС достигна предварително споразумение по ключовото си криптозаконодателство

Криптосекторът ще бъде регулиран с общи правила за 27-те страни членки - за първи път в световен мащаб се прави опит за надзор с такъв обхват

12:12 | 01.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз постигна предварително споразумение по своята директива за пазарите на криптоактиви (Markets in Cryptoassets - MiCA), слагайки неофициален край на годините на дебати за това как да се регулира дигиталната индустрия, съобщава Bloomberg.

Ключовото законодателство ще регулира криптосектора с общи правила за 27-те страни членки, като за първи път в световен мащаб се прави опит за надзор в такъв обхват.

Европейският парламент, Европейският съвет и Европейската комисия одобриха нови разпоредби под надзора на доставчиците на услуги за криптоактиви, за потребителската защита и опазване на околната среда. Европейският орган за ценните книжа и борсите (ESMA) ще отговаря за надзора на индустрията, а нова правна рамка ще урежда публичните предлагания на криптоактиви.

Незаменяемите токени (NFT), които се предлагат на фиксирана цена – като билети за концерти или покупки във видеоигри, ще се изключват от новите правила, въпреки че от Европарламента заявиха, че на по-късен етап могат да бъдат включени в обхвата на MiCA. NFT-тата са били основна причина за неразбирателство сред страните членки по време на дискусиите, посочват запознати.

Адресирани са и притесненията за пране на пари, като ESMA ще отговаря за публичен регистър, където ще фигурират всички криптодоставчици без съответните разрешителни за предоставяне на услуги.

Друг спорен въпрос е било и това дали от доставчиците на услуги за криптоактиви да се изисква да са базирани в ЕС и как да се неутрализира ефектът върху околната среда от дигиталните валути, посочват още запознатите пред Bloomberg.

Стефан Бергер, представителят на ЕП за MiCA, заяви в позиция, че одобрената директива включва споразумение, според което доставчиците трябва да представят данни за енергийното си потребление и въздействието върху околната среда на активите, които предоставят, използвайки като основа регулаторните технически стандарти на блока.

След като за първи път бе представена през 2020 г., MiCA премина през няколко изменения. По-ранен проект включваше клауза, която на практика забраняваше биткойна и други валути, създадени на базата на енергоемкия proof-of-work процес, но по-късно бе премахната заради остро недоволство от индустрията.

Няколко държави, сред които Литва, Ирландия и Унгария, бяха против включването на NFT-та в рамките на MiCA по време на дискусии в сряда, посочват източниците. ЕП и Европейският съвет също така са постигнали предварително съгласие отново в сряда да се задължат доставчиците да представят информация за всички трансакции на дигитални активи в рамките на т. нар. регулация за трансфер на средства.

Криптоиндустрията като цяло приема предложените от MiCA регулации.

„Предстоящата политическа рамка за криптоактивите в Европа ще е за криптовалутите това, което GDPR беше за поверителността“, коментира Данте Диспарте, главен стратегически директор на доставчика на стейбълкойни Circle Internet Financial, преди споразумението по MiCA.

Предварителното споразумение, постигнато между политическите преговорни екипи, след това трябва да получи зелена светлина от Комисията по икономически и парични въпроси, а след това ще има пленарно гласуване. Съветът също трябва да каже „да“ на сделката, преди да влезе окончателно в сила.

Последна актуализация: 23:11 | 14.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Добави коментар
Финанси виж още