IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Талибаните забраниха криптовалутите в Афганистан

Според доклад страната е една от топ 20 в света, що се отнася до приемането на дигиталните пари

16:00 | 26.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Централната банка на Афганистан е наложила забрана на криптовалутите по-рано този месец и режимът на талибаните е арестувал дилъри, които не са спазили забраната за спиране на търговията. За това съобщава високопоставен полицейски представител, цитиран от Bloomberg.

Забраната е въведена, след като афганистанците се обърнаха към криптовалутите в опит да запазят средствата си и да ги държат извън досега на талибаните. Криптовалутите се превърнаха в популярен начин за вкарване и изкарване на пари от страната, която е изключена от международната банкова система заради санкциите срещу управлението ѝ.

И макар редица страни – от Сингапур до САЩ, да затягат крипторегулациите си на фона на пазарния срив при криптовалутите, пълните забрани са доста рядко срещани. Афганистан сега е в групата на Китай, която обяви всички криптотрансакции за незаконни през септември 2021 г.

„Централната банка ни даде нареждане да спрем всички сарафи, отделни хора или професионалисти от търговия с незаконни дигитални валути като тази, която е известна като биткойн“, каза Сайед Шах Садат, ръководител на отдела за криминални разследвания към полицията в Херат.

По думите на Садат 13 души са били арестувани, повечето от които пуснати под гаранция, а повече от 20 свързани с криптовалутите бизнеси са били затворени в Херат, който е третият по големина град в страната и център на търговия с дигитални валути. Четири от шестте криптоброкера в страната са разположени в града, който е и на само 75 км. от иранската граница.

Доклад на аналитичната фирма Chainalysis от миналата година определи Афганистан като една от топ 20 страни в света, що се отнася до приемане на криптовалутите.

През февурари талибаните заявиха, че проучват дали дигиталните валути могат да бъдат позволени в рамките на ислямските финансови практики, търсейки начини за възстановяване на икономиката, сринала се след хаотичното изтегляне на американските сили от страната, когато и талибаните поеха контрол.

Някои експерти по религиозни въпроси вече предупредиха, че по всяка вероятност талибаните ще забранят криптовалутите, смятайки ги за „харам“ или забранени за мюсюлманите, тъй като носят елементи на залагане и несигурност. Въпреки това други мюсюлмански страни имат по-либерален подход. Обединените арабски емирства позволиха търговията с криптовалути в свободната зона на Дубай, а Бахрейн подкрепя дигиталните валути от 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още