IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна се цели отново в 22 хил. долара

Криптовалутата поскъпва с 1,8% за последното денонощие до 21 799 долара

10:10 | 12.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна успява да се задържи на нивото си от над 21 хил. долара, докато инвеститорите остават обнадеждени за новата порция инфлационни данни, които предстои да бъдат публикувани тази седмица.

Цената на криптовалутата се увеличава с 1,8% за последното денонощие до 21 799 долара минути след 9:30 ч. българско време, показват данни на CoinDеsk. Монетата е на плюс за уикенда. В петък увеличението на цената в даден момент достигна до над 10% на фона на пазарен оптимизъм, че със забавянето на ръста в потребителските цени в САЩ американската централна банка ще може да забави увеличенията на лихвите и затягането на ликвидността следващата година. Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

В същото време в понеделник етерът отчита спад на цената от 0,9% до 1735 долара. На свой ред карданото поскъпва с 1%, а рипълът губи 0,4% от стойността.

По думите на Джо Дипаскале, главен изпълнителен директор на BitBull Capital, подобни поскъпвания не са необичайни за пазар на понижаващи се цени, отчитайки движението в цената на биткойна от 18,5 хил. долара по-рано през миналата седмица.

Инвеститорите чакат с нетърпение и т. нар. сливане на етера – дългоочакваното подобрение на системата на блокчейна етериум, която се очаква да я направи значително по-енергийноефективна, премахвайки изцяло миньорите от добива на монети.

Период на затишие откъм коментари на представители на Федералния резерв преди решението за лихвите на банката по-късно този месец може би също е сред факторите, подкрепящи цената на биткойна, коментира Тони Сикамор, старши пазарен анализатор на City Index Ltd, за Bloomberg.

„Пазарът знае, че има почивка от това безмилостно говорене на Фед за няколко седмици и че темпът на увеличение на лихвите на централната банка вероятно ще се забави“, коментира още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още