IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът бележи малка, но все пак победа през третото тримесечие

За тримесечието ръстът в стойността на криптовалутата е от 3,7%

11:05 | 03.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Биткойнът отчете малка победа миналото тримесечие, макар и мащабът да не е много голям за класа активи, където гигантските ръстове доскоро бяха нормата, съобщава Bloomberg.

В понеделник цената на криптовалутата остава стабилно над прага от 19 хил. долара при цена от 19 171 долара, което е спад от 0,4% за денонощието, показват данни на CoinDesk. За тримесечието ръстът в стойността е от 3,7% спрямо спад от 7% за общия индекс за всички страни на MSCI и международния индекс за обща възвръщаемост на облигациите на Bloomberg. Това е поредният сигнал, че криптоцените може би са се стабилизирали след драматичните спадове в началото на годината. В същото време акциите в момента се намират около дъната си за 2022 г. Биткойнът се представя по-добре от акции и облигации през третото тримесечие (от 30 юни до 30 септември). Графика: Bloomberg Биткойнът се представя по-добре от акции и облигации през третото тримесечие (от 30 юни до 30 септември). Графика: Bloomberg

„Изглежда Wall Street вярва, че криптовалутите са близо до дъното и ще станат привлекателна стратегия за диверсификация щом налице е пикът при доходността по държавните ценни книжа“, коментира Едуард Моя, старши пазарен анализатор на Oanda Corp.

Ръстът може и да не е много голям, но изпъква в червеното море, особено след близо 60-процентен спад през второто тримесечие. Редица класове активи бяха ударени от комбинация от резки увеличения на лихвите от Федералния резерв, упорито висока инфлация и засилено геополитическо напрежение. Единственото осезаемо изключение е щатският долар, като доларовият спот индекс на Bloomberg бележи ръст от 6% от 30 юни насам.

В същото време дългоочакваната актуализация на етера премина безпроблемно и помогна за отпадане на част от несигурността, постави под на цените и привлече интереса на институционалните инвеститори, коментира Дариус Сит, съосновател на инвестиционния фонд QCP Capital. За тримесечието етерът поскъпва с 32%, след като отчете поевтиняване от почти 70% през второто тримесечие.

„Въпреки че бяхме свидетели на спад на цените след сливането, успехът на това вододелно събитие се отрази добре на криптопространството“, допълни Сит.

Биткойнът се е запътил към исторически по-благоприятно време от годината. През четвъртото тримесечие отчита рекордни ръстове през две трети от времето, като медианното увеличение е от 33%, показват данни от 2010 г. насам.

„Макар цените да са потиснати, криптоекосистемата всъщност процъфтява“, казва Цъцъ Лу, главен изпълнителен директор на Venn Link Partners Pte. „Разработчиците са съсредоточени върху изграждането на технологиите“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още